Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Európski lídri majú v Bratislave nabitý program: Dohodnú na summite vznik európskej armády?

Byť prvým je výsada, ale aj obrovská zodpovednosť! Slovensko sa tejto výzvy zhostí už o pár dní. Bratislava sa v piatok stane dejiskom neformálnych rokovaní o budúcnosti Európskej únie.

Prvýkrát od roku 2010 sa summit EÚ bude konať inde ako v Bruseli. Do nášho hlavného mesta pricestuje 27 lídrov členských štátov EÚ, predseda Európskej rady Donald Tusk aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Európa ešte nikdy nečelila problémom na toľkých frontoch a na stole tak ležia mnohé pálčivé témy, na ktorých by sa politici mali dohodnúť. Čo všetko budú riešiť?

Otvoriť galériu

Niektoré témy nepočkajú! Európski lídri by na piatkovom summite nemali len klásť otázky, ale hľadať na ne aj uspokojivé odpovede. „Bratislavský summit má byť odpoveďou na to, v akom stave sa Európska únia nachádza. Má najmä priniesť témy, ktoré potvrdia, že Európska únia je životaschopný projekt a že stojí za to zaň bojovať,“ povedal premiér Robert Fico. Rokovať sa bude nielen o ďalšom smerovaní EÚ, prvýkrát od britského referenda tiež príde na pretras diskusia o podobe únie po vystúpení Veľkej Británie. „Je preukázateľný záujem lídrov 27 krajín urobiť sebareflexiu a diagnózu EÚ, kde sa nachádzame po rozhodnutí Veľkej Británie odísť,“ povedal Fico. Britská premiérka Theresa Mayová sa však na summite nezúčastní. Oficiálne sa totiž ne­ocitla na zozname pozvaných, hoci Briti ešte z EÚ nevystúpili.

Na summite nechcú dusno

 

Európa je v poslednom čase ťažko skúšaná, aj preto Fico zdôraznil, aby sa summit niesol v pozitívnom duchu. To však nič nemení na tom, že je nutné otvoriť aj také témy, ako sú migrácia, bezpečnosť a boj proti terorizmu. Hladinu môže rozvíriť aj vyhlásenie luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna, ktorý v utorok vyzval na vylúčenie Maďarska. Ako dôvody uviedol postoj k migrantom, porušovanie slobody tlače a nezávislosti súdnictva. Napätý z výsledkov summitu je aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorému by prípadné fiasko určite nepomohlo v kandidatúre na šéfa OSN. „Stretnutie by malo byť neformálne svojím priebehom, obsahom a odlišné aj svojím výstupom. Naozaj by malo začať debatu o tom, ako mať lepšiu Európsku úniu bližšiu k ľuďom,“ vyslovil svoje prianie o výsledkoch summitu Lajčák.

Otvoriť galériu

Čo všetko sa bude v Bratislave riešiť?

Otvoriť galériu

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý bude viesť rokovania na Slovensku, má zoznam hlavných bodov, o ktorých budú lídri 27 členských krajín diskutovať. Podľa týždenníka Politico je hlavným cieľom „opätovne získať kontrolu nad našou spoločnou budúcnosťou“.

1. Vplyvy brexitu na Európsku úniu

Najhorúcejšia téma posledných mesiacov - vystúpenie Británie z Európskej únie, stále rezonuje ako číslo jeden v európskej politike. Kuriózne je, že stretnutie európskej politickej elity bude práve bez Britov. Tí pritom ešte stále nespustili rokovania o vystúpení z EÚ.

2. Zaistiť úspech v podobe 27-člennej Európskej únie

Lídri sa budú zaoberať aj narastajúcim euroskepticizmom. Po brexite posilnili snahy niektorých radikálnych pravicových strán o ďalšie zmršťovanie Únie. Separatistické chúťky sa skloňujú napríklad v Španielsku či dokonca aj u nás.

3. Migrácia a ochrana vonkajších hraníc

Diskusia sa bude točiť aj okolo nekončiacej sa migračnej krízy, kde sa môžu politici najviac posekať. Známy je nesúhlasný postoj k prerozdeľovaniu utečencov. Šéf Európskej rady Tusk chce preto pretlačiť fungovanie európskej pohraničnej stráže, chrániacej vonkajšie hranice Schengenu. „Mohli by sa dohodnúť, že v záujme zachovania voľného pohybu osôb vo vnútri EÚ členské krajiny sfunkčnia spoločnú azylovú politiku,“ hovorí analytik portálu euractiv Radovan Geist.

4. Vytvorenie spoločnej  európskej armády

Už dlhší čas je na stole otázka vytvorenia spoločnej európskej armády. Otvorene o tomto kroku hovorí nielen Maďarsko, ale aj Francúzsko či Nemecko. Bezpečnostný analytik Marián Majer tvrdí, že za splnenia istých podmienok by to bol dobrý projekt. „Zároveň si myslím, že dnes to ešte nie je úplne realistická požiadavka. Vzhľadom na posledné roky a to, ako sa štáty správajú k výdavkom na armádu či integrácie EÚ, tak je nerealistické očakávať, že sa budeme spájať v obrannej oblasti,“ hovorí expert.

5. Ekonomika

Nemenej dôležitým bodom, na ktorom by sa mali zhodnúť, je ekonomická situácia v Európe. Predseda Európskej kom Jean Claude Juncker chce získať podporu pre voľný obchod. Rozoberať tiež budú podporu pre členské štáty v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí.

Čo uvidia európski lídri mimo rokovaní na Bratislavskom hrade?

Otvoriť galériu

Loď Regina Danubia, nazývaná aj plávajúca slávnostná a kongresová sieň na Dunaji, bude dejiskom neformálneho obedu lídrov krajín a inštitúcií EÚ. Počas obeda plavidlo dopraví lídrov do múzea Danubiana. Loď má kapacitu 400 pasažierov, je dlhá 70 metrov a široká 11 metrov. 

Otvoriť galériu

Návšteva múzea

Európske politické špičky absolvujú krátku prehliadku jedného z najmladších európskych múzeí moderného umenia - Danubiana Meulensteen Art Museum. Múzeum má unikátnu polohu na cípe polostrova v toku Dunaja na rozhraní troch krajín - Slovenska, Rakúska a Maďarska. Momentálne sú tam vystavené diela Joana Miróa a skupiny výtvarníkov CoBrA. Výstavu, ktorá je súčasťou kultúrneho programu predsedníctva, otvorila holandská princezná Beatrix pri príležitosti odovzdania predsedníctva v Rade EÚ Slovensku.

Otvoriť galériu

Lídri sú bezradní

Eduard Chmelár, politológ:

Otvoriť galériu

- Tuskov dokument o kľúčových témach je bezzubý a len zdôrazňuje bezradnosť európskych lídrov a to, že s EÚ to naozaj nevyzerá dobre. Ja som veľmi skeptický, či sa do marca, keď je výročie rímskych zmlúv, podarí diskusia posunúť tak, aby z nej vyšli konkrétne výsledky, ktoré uspokoja občanov. Podľa mňa summit nedopadne tak, ako mnohí na začiatku očakávali.

Na tomto summite si len jednotlivé strany vyjasnia pozície, čo tým vlastne myslia, keď hovoria o bezpečnosti, lebo zatiaľ každý hovorí o niečom inom. Dozvieme sa len rozdielne názory lídrov a to, na čom sa akože dohodnú, bude úplné minimum alebo to bude len veľmi vágne, lebo sa ukazuje, že nie je pripravené vôbec nič. Celá táto debata je však vyvolaná brexitom, lídri sa stretávajú najmä preto, aby sa dohodli, ako ďalej po brexite, lebo toto je úplne nová situácia, s ktorou sa treba vyrovnať, ale všetko nasvedčuje tomu, že lídri sú bezradní a ich stanoviská sú veľmi rozdielne.

Otvoriť galériu

Samostatné logo neformálneho summitu v Bratislave vytvoril grafický dizajnér Jakub Dušička. Je vytvorené špecifickou kolážou zástav členských štátov EÚ a zástavy EÚ. Svojím usporiadaním vytvárajú zástavy siluetu Bratislavského hradu.

1300 novinárov z celého sveta bude mať zabezpečené tlmočenie do slovenského, anglického, nemeckého aj francúzskeho jazyka. Je pripravených 30 exteriérových pozícií pre redaktorov s výhľadom na Bratislavský hrad.

Ide o najstráženejšie podujatie od summitu Bush - Putin v roku 2005, rokovania budú sprevádzať významné bezpečnostné opatrenia. V pohotovosti budú stovky policajtov a vojakov.

Na podnet premiéra Fica zatvoria niektoré základné stredné školy.

Predseda vyzval Bratislavčanov a návštevníkov, aby si naplno užili predĺžený víkend mimo hlavného mesta.

Niekoľko hodín budú zatvorené mosty aj diaľnice v Bratislave, vodiči musia rátať so zdržaním. Takisto aj cestujúci, ktorí odlietajú z bratislavského letiska, musia prísť aspoň tri hodiny vopred.Štafetu prevezme Malta 

- ďalší summit o budúcnosti Európskej únie sa bude konať vo februári budúceho
roka na Malte, ktorá prevezme po Slovensku predsedníctvo v Rade EÚ.

Bezplatná MHD aj prímestské autobusy

- aby sa obmedzili autá v centre Bratislavy, môžu ľudia cestovať mestskou hromadnou dopravou a prímestskými autobusmi zadarmo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač, kan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
ŠKANDÁL v politike: Poslanec si kúpil DROGY od pouličného dílera! Potom prišlo šokujúce priznanie
Sebastian sa na nedostatok zákazníkov nemôže sťažovať, napriek tomu pre nich vymyslel zaujímavú akciu.
Foto
Kuchár Sebastian dáva zákazníkom jedlo zdarma: Má to však podmienku, splnili ju iba dvaja!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto
Summit skupiny BRICS: Pozrite sa, čo vyhlásil juhoafrický prezident o Putinovi
Seriál Pobrežná hliadka milovali diváci z každého kúta sveta.
Foto
Fanúšikovia v SLZÁCH: Zomrela HVIEZDA († 67) kultového seriálu Pobrežná hliadka
(ilustračná foto)
Zvrátený prípad: Polícia zadržala niekoľko tínedžerov! Stúpne vám tlak, keď zistíte, čoho sa dopustili
Vojvodkyňa Meghan je v centre pozornosti všade, kam príde.
Drsný NÁKLAD! Známa novinárka si podala Meghan: KRITIKA, z ktorej bude peniť!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Vážne vyjadrenie Volodymyra Zelenskeho: Ide o jadrové zbrane!
Disease X new pandemic pathogen virus - 3d rendered image. Abstract background. Virus, pathogen, bacteria, biotechnology, bacterium, biolaboratory, new X disease, brain illness concept. Microscopic SEM (TEM) hologram view. Medical research technology.
Potvrdené! V krajine objavili PRVÝ prípad nákazy nového variantu nákazlivého vírusu
Boráros je známy viacerými kontroverziami, ktorými si počas svojej bohatej kariéry prešiel.
Gábor Boráros na kolenách: Kariéra v troskách, snúbenica ušla za známym kaderníkom!
Pre majiteľov vozidiel s ventilátorovými dýzami alebo mikrodýzami je najefektívnejším spôsobom čistenia upchatých dýz použitie stlačeného vzduchu.
Foto
Oprava pokazených ostrekovačov: Známy TRIK môže pomôcť aj uškodiť!
Baby - Human Age, Newborn, Babies Only, 0-1 Months, Human Hand
Veľké pátranie: Z pôrodnice UNIESLI predčasniatko! Má len 17 dní a potrebuje lekára
Výstavba rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou
Aktualizované
V Kriváni začali s odstraňovaním skládky: Výstavbu R2 to poriadne predraží!