Klamlivé výsledky štúdií vznikli ešte v 60. rokoch minulého storočia. Podľa najnovších informácií mali vedci z prestížneho Harvardu uverejňovať výsledky štúdií, ktoré stavali vplyv cukru do úplne iného svetla ako v skutočnosti mali. Kvôli cukrovarníckemu priemyslu, ktorý podplácal odborníkov, sa z cukru stal neškodný produkt, ktorý nemohol za kardiovaskulárne ochorenia. Vinníkom sa na dlhých 50 rokov stali nasýtené tuky. Informácie o podplácaní získali podľa novín The Guargian vedci zo San Franciska.
To, čomu sme tak dlho verili, vyvrátila však nová štúdia. Cukor je podľa nej tiež zodpovedný za vznik kardiovaskulárnych ochorení. O podvodoch spojených s taktikou cukrovarníckeho priemyslu sa vie už dlhšie. Hoci lekári dnes vedia, že cukor spôsobuje rovnaké problémy ako tuk, nová štúdia odhalila, ako ďaleko siahajú pôvodné informácie od podplatených vedcov.
Ústav pre výskum cukru podplatil v roku 1965 vedcov, aby spochybnili rolu cukru pri vzniku chorôb ciev a srdca. Úlohou vedcov bolo jediné – presvedčiť o svojej pravde aj verejnosť. V podstate tak hlásali, že bol cukor úplne neškodný, informuje NPR. Vedcom z Harvardu sa podarilo odbiť argumentmi všetky prekážky a prešli im dokonca aj také štúdie, ktorých výsledkom bolo to, že deti, ktoré konzumovali cukor nemali oproti tým bez konzumácie cukru žiadnu nadváhu.
V dnešnej dobe lekári už rozpoznávajú, že cukor môže za nárast obezity rovnako ako tuky. Napriek tomu sa podvodné štúdie objavujú aj v súčasnosti. Hlavným iniciátorom tej poslednej bola spoločnosť Coca-Cola, ktorá chcela dokázať, že z konzumácie jej nápojov sa nepriberá. Takej veci však už dnešná spoločnosť len tak neuverí.