Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2016 12:02 | Správy | Domáce správy

Deti z Čistého dňa: Tajný príchod a totálny zvrat! Aká je pravda o šikane a sexe v ústave?

Deti z resocializačného centra Čistý deň v Galante v noci vrátili z pobytu z Chorvátska do zariadenia cez bočný vchod. Okrem polície prišlo hneď ráno do ústavu viac ako 20 rodičov.

Tí sa stretli s detskou komisárkou Vierou Tomanou, ktorú tam mali zavolať samotní klienti. Všetci svorne popreli akékoľvek násilné praktiky či sex  s personálom. Všetko sa dialo pod prísnym dohľadom polície. Paradoxne trestné oznámenie už chcú stiahnuť aj rodičia, ktorí centru ešte minulý týždeň nevedeli prísť na meno. Prečo zrazu menia výpovede?!

Konečne na Slovensku! Tínedžeri, ktorí sa v resocializačnom zariadení Čistý deň liečia z drogovej závislosti, sa vrátili zo svojho zahraničného liečebného pobytu. Údajne telefonicky požiadali o stretnutie s Vierou Tomanovou, pretože do kauzy, ktorá vypukla pred viac ako týždňom, chceli vniesť viac svetla. So sociálnymi pracovníkmi a s detskou komisárkou sedeli v prítomnosti polície, ktorá si všetko nahrávala takmer päť hodín. Pred novinármi sa k obvineniam o sexuálnom zneužívaní a bitkách vyjadrili aj samotné deti.

Otvoriť galériu
„Nie je pravda, že tu dochádzalo k sexuálnym praktikám, nikto nás tu nebije, je nám tu dobre, prosperujeme a robíme všetko pre to, aby sme sa vyliečili. Vy nám to robíte oveľa ťažšie, ako to je. Vy ste nás len chceli pošpiniť,“ tvrdí Nikola (17), ktorá je v zariadení už tri roky a žiadnu šikanu ani sexuálne orgie si nevšimla. Reči o prísnych trestoch popiera aj ďalší chovanec Timotej (17). „Mávali sme tresty, napríklad keď niekto nemá pekne poukladané veci, tak sa dbá o to, aby bol pri tom dôsledný, tak si ich dva až trikrát poukladá, hovorí mladý klient, ktorý popiera bitie hokejkou či iné násilnosti.

Otvoriť galériu

 

Prehovorili aj rodičia

K celej kauze, ktorú otvorila svojím blogom poslankyňa Natália Blahová (SaS), sa v pondelok vyjadrili aj ďalší rodičia detí, ktoré sa v centre Čistý deň liečia. Obávajú sa o zrušenie zariadenia. „Ja som úplne prekvapená z toho, čo sa tu deje. Moje dieťa je tu rok a je tu spokojné. Tvrdo odmietam tvrdenia, že by v tomto centre dochádzalo k nejakému sexuálnemu zneužívaniu, prípadne k bitkám alebo zatváraniu na samotke. Moje dieťa tu prosperuje a napreduje. Nie je možné, aby sa tu niečo v zariadení dialo, a nikto z nás či z našich detí si to nevšimol,“ hovorí mama Silvia Foltányová. Pridávajú sa k nej aj ostatné matky. Všetci rodičia tvrdia, že chcú, aby zariadenie naďalej fungovalo.

Otvoriť galériu

„Ja tu mám syna dva roky a viem, že je tu šťastný, že mu riaditeľ spolu s personálom veľmi pomáha. Nič také ako sexuálne orgie či bitky sa tu určite nedejú. Chcem, aby moje dieťa zostalo v tomto zariadení a nebolo premiestnené do iného,“ povedala ďalšia matka. Podobne sa vyjadrili všetci zákonní zástupcovia detí, ktorí v pondelok prišli na stretnutie s Vierou Tomanovou a žiadali ju, aby centrum fungovalo ďalej. „Ja som prišla hájiť záujmy detí, o tom, či sa zariadenie zatvorí alebo nie, bude rozhodovať ministerstvo práce. Ja môžem teraz len povedať, že deti sú v poriadku a v zariadení ďalej zostávajú. Ja sa budem riadiť len tým, čo budú chcieť deti. Ich záujem je pre mňa prvoradý,“ povedala detská komisárka Viera Tomanová. Tá odišla z Galanty do zariadenia v Polome, kde je v súčasnosti maloletá Natália.

Otvoriť galériu
Chovanec Timotej (17).
Zdroj: Maroš Herc

Mamy chovancov obhajujú ústav

Otvoriť galériu

Mňa sem volali pracovať, lebo tu mám dieťa, ale môžem povedať, že také veci sa tu skutočne nediali. To, čo sme počuli a čítali, sú len domnienky.

Jednoznačne sme za to, aby tu naše deti zostali. Je tu pár detí, ktoré poznali dotyčnú Natáliu a  odpovedali na otázky ombudsmanky, že nebola zneužitá. Teraz to zaznelo v prítomnosti rodičov, maloletých, psychológov, vedúcich aj polície.

Môj syn nechce ísť do iného zariadenia, dokonca mi povedal, že utečie. On je tu spokojný a napreduje. Dokonca po osemnástke je rozhodnutý tu zotrvať.

Mám tu dcéru rok a všetko sa zlepšilo. Povedali nám, že deti majú byť popremiestňované. Preto sme povedali pani Tomanovej, aby vypočula deti, ktoré zo zariadenia odísť nechcú. My ako rodičia sa budeme odvolávať proti týmto predbežným rozhodnutiam. 

Proces odobratia akreditácie stále beží

14. septembra 2016 - Bolo začaté konanie o zrušení akreditácie.

4-dňová lehota - Musí centrum využiť na vyjadrenie.

15-dňová lehota - Tú má zariadenie Čistý deň na podanie odvolania, Ak tak urobí vstúpi do hry súd. Ten môže rozhodovať aj niekoľko mesiacov.

30-dňová lehota - Ak sa centrum neodvolá, rozhodnutie komisie nadobudne právoplatnosť. Minister Richter mieni v tomto prípade využiť len minimálne zákonné lehoty.

Prečo rodičia menia názor!

Otvoriť galériu

Ešte pred pár dňami tvrdila, že jej dcéra má v zariadení tvrdý režim hraničiaci so šikanou a sexuálne orgie sú tam vraj na bežnom poriadku. Matka Monika, ktorá má v zariadení dcéru Tamaru (16), bola odhodlaná zobrať ju zo zariadenia preč a podať trestné oznámenie. Teraz je však všetko inak a  riaditeľa Petra Tománka dokonca bráni. „Nemyslím si, že by mal byť odsúdený len preto, že jeho zamestnanci mali sex so zverenkyňami. Terapeut bol dospelý a vedel, že je to zakázané,“ povedala Monika pre Nový Čas ešte cez víkend.

Čo spôsobilo, že náhle zmenila názor? Podľa právnika Slavomíra Slávika menenie názorov v takýchto citlivých prípadoch nie je nič výnimočné. Pokiaľ trestné stíhanie začne polícia, nie je potrebné podávať oznámenie od ďalšej osoby. Často je podanie trestného oznámenia len momentálnym vzplanutím, ktoré si neskôr subjekt rozmyslí,“ dodáva advokát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Zuzana Šišovská, Novy Cas, Matej Kukučka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ilustračné foto.
Prelomový OBJAV by mohol nanovo definovať SMRŤ: Vedci objavili TRETÍ stav! Neuveríte, čo to je