Rovnako aj v novinách či na internete nájdete veľa článkov o nasýtených či nenasýtených mastných kyselinách. Ale čo ktoré označenie znamená? Ako sa vyznať v potravinách, vysvetľuje Katarína Skybová z Inštitútu pre prevenciu a redukciu nadváhy kompliment.
Celozrnné a cereálne
*celozrnné
- takéto výrobky sú prospievajú zdraviu
- obsahujú veľa živín a sú pre telo zdrojom vlákniny
- pečivo je sýtejšie s nízkym glykemickým indexom
- musí obsahovať aspoň 80 % celozrnnej múky
POZOR
- nenechajte sa oklamať farbou pečiva, môže byť prifarbené
*cereálne
- v preklade si pod týmto slovom predstavte všetky výrobky z obilnín
- za cereálne pečivo sa teda považuje aj klasický rožok z bielej múky
TIP
- pri nákupe si vždy prečítajte zloženie výrobku
- ak je na prvom mieste múka a tá celozrnná až na ďalších pozíciách, určite nejde o celozrnný výrobok
Vitamíny vs. minerály
*Vitamíny
- nachádzajú sa v potravinách a telo si ich nedokáže samo vyrobiť
- pre život sú nevyhnutné, pretože sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov
- existuje celkovo 13 typov, ktoré sa delia na rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch
*Minerály
- anorganické látky, organizmus si ich nevie vyrobiť
- sedem z nich sú hlavné prvky a pätnásť stopové prvky
- zaisťujú fyzikálne a chemické vlastnosti telesných tkanív a tekutín
- sú súčasťou bielkovín, tukov, hormónov, enzýmov
- aktivizujú metabolizmus
Omega3 vs. omega6 mastné kyseliny
*Omega 3
- v bežnej potrave ich je nedostatok a sú považované za dobré tuky
- telo ich vie rýchlo spotrebovať a neukladajú sa vo forme zbytočného tuku
- priaznivo pôsobia na srdce či imunitný systém
- nedostatok v strave môže viesť k zvýšenej únave, lámavosti kostí, ale aj zápche
- nájdete ich len v niektorých druhoch rýb, ako je losos, sardinka či ančovička, ale aj v repkovom oleji a chia semienkach
*Omega6
- pochádzajú z kyseliny linolovej, ktorá je súčasťou rastlinných olejov či orechov
- podľa odporúčaní by tieto mali tvoriť až 10 % denného príjmu kalórií
- pri ich vysokom príjme ich telo nevie spracovať a môže ich ukladať vo forme tukových zásob
- regulujú krvný tlak, znižujú vznik zápalových či srdcovocievnych ochorení
POZOR
- Správny pomer prijatých omega3 a omega6 mastných kyselín je 5 : 1
Bio vs. eko
Bio
- biopotraviny sú certifikované označením BIO
- kupujúcim táto značka zaručí, že sa v nich nevyskytujú pesticídy, škodliviny a nie sú geneticky modifikované
- výrobcovia musia splniť prísne podmienky, aby si toto označenie mohli dať na svoj výrobok
- pri mäsových výrobkoch musí byť zaručené, že zvieratá neboli kŕmené antibiotikami či hormónmi
Eko
- nejde o oficiálne označenie
- väčšinou značí len postoj výrobcu k životnému prostrediu, alebo pri výrobe sa prihliadalo na ekológiu
- predajcovia a výrobcovia nemusia spĺňať prísne normy pre takéto označenie
Rozpustná vs. nerozpustná vláknina
Rozpustná
- dokáže nasiaknuť vodou a v tráviacom trakte fermentuje
- pre telo je zdrojom energie a viaže na seba vodu
- vplýva na trávenie sacharidov a tukov
- nachádza sa najmä v strukovinách, ovse, žite, ale aj banánoch a jablkách
- dodáva pocit zasýtenia a je živnou pôdou pre mikroflóru v tráviacom trakte
Nerozpustná
- telo ju nedokáže pretaviť na energiu a telo ju vylučuje
- zväčšuje svoj objem až v črevách, čím na seba viaže stolicu, s ktorou vylučuje z tela odpadové látky
- obsahujú ju šupky obilnín, nachádza sa v zelenej fazuli, karfiole či v otrubách
Nasýtené vs. nenasýtené mastné kyseliny
Nasýtené
- sú súčasťou tukov rastlinného a živočíšneho pôvodu a neprospievajú zdraviu
- zvyšujú hladinu cholesterolu, a tým aj riziko vzniku srdcovocievnych ochorení
- nájdete ich v palmovom tuku, v údených výrobkoch, ale aj rôznych polevách
Nenasýtené
- vyskytujú sa v rastlinných tukoch
- sú prospešné pre udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu
- je dôležité zabezpečiť ich dostatočný príjem, ktorý by mali dodržovať najmä malé deti
- telo si ich vie vziať z rastlinných olejov aj orechov a rýb
- z denného príjmu tukov by mali tvoriť dve tretiny (55 g)