Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2016 07:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Gastronomický raj: Vyskúšajte doma recepty od našich šéfkuchárov!

Zemiakové recepty ako bryndzové halušky, placky, krokety a zemiakové kaše sú klasikou, no hity tejto jesene sú o niečo pestrejšie!

Keď pôjdete cez Liptov, nezabudnite na špeciality, akými sú šialence či pusinky. Miestne reštaurácie a hotely ich postupne pridávajú aj do ponukových menu. Prinášame vám recepty šéfkuchárov Štefana Psotného a Mareka Pethöho.

Liptovské zemiakové Šialence

Otvoriť galériu
Takto vyzerajú Liptovské zemiakové Šialence.
Zdroj: Strachanovka Jánska Koliba

Ingrediencie:
1 kg zemiakov, 3 ks cibule, cesnak, majorán, soľ, korenie mleté, baranie črevá, 150 g jačmenných krúpov, 1 vajce, 200 g bôčik, masť bravčová

 

Postup: Očistenú cibuľu pokrájame na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, na jemno postrúhame. Očistený cesnak prelisujeme a všetko zmiešame (cibuľu aj s masťou) a prídame ešte majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať aj krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky. Naplníme do čriev podľa vlastného uváženia. Na konci je lepšie črievko zaviazať na uzlík. Varíme v mierne osolenej vode asi 10 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Na záver šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti do zlatista. Podávame s chlebom.

Čas predprípravy: 1 hodina
Čas samotného varenia/pečenia: 50 min.
Stupeň obtiažnosti: 3


Zemiakové pusinky

Otvoriť galériu
Vyskúšať môžete aj Zemiakové pusinky.
Zdroj: Strachanovka Jánska Koliba

Zemiaky........................500g
Vajcia............................3 ks (žĺtka)
Smotana na varenie 12 %..........1 Dcl
Petržlenová vňať
Soľ..........................3 lyžičky
Mleté čierne korenie.......1 lyžička
Muškátový orech
Parmezán .........................40g


Zemiaky uvaríme, popučíme, pridáme všetky suroviny a naplníme do vrecka.
Pusinky nastriekame na mastný papier, aby sa neprilepili a potrieme žĺtkom. Pečieme 10 minút na 170° C.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V krajine popravili trikrát viac ľudí ako vlani! Alarmujúci počet cudzincov: Aha, čím sa mali previniť!
Poľadovica v Bratislave.
Výstrahy pre dva kraje, vodiči by mali byť extra opatrní: TU hrozí poľadovica!
Ilustračné foto
Mimoriadna situácia na D1: V noci uzavrú dva dôležité úseky!
Pri nehode zahynulo až 6 ľudí. (Ilustračné foto)
Hororová čelná zrážka dvoch vozidiel: Zahynuli celé posádky z oboch áut!
Na sekundu jej zastalo srdce: Toto pochopia najme milovníci a majitelia mačiek
Na sekundu jej zastalo srdce! Biela mačka sa líškala majiteľke na okne, dramatický moment!
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Policajt obvinený z prijatia úplatku: Zvrat v prípade!
Bývalé sídlo Ústavu pamäti národa na Námestí SNP v Bratislave
Nežná revolúcia je kľúčovou udalosťou 20. storočia: Ústav pamäti národa vystríha pred súčasnou hrozbou!
Talky so Šlacim: psychologička Dominika Neprašová
Perfekcionizmus vám môže prerásť cez hlavu: Ak sa nechcete zblázniť, POZOR na toto!
 Pripomíname si už 31. výročie Nežnej revolúcie.
Mimoparlamentné strany si pripomínajú Nežnú revolúciu! Veľká kritika vlády: Tieto kroky ohrozujú demokraciu
Pápež František.
Pápež František sa obáva najhoršieho: Dochádza v Gaze ku genocíde?
Ilustračná fotografia.
Slovensko oplakáva stratu významnej osobnosti: Zomrel oceňovaný vedec!
Bratislavský hrad
Hlavné mesto si pripomína výročie Nežnej revolúcie: Aha, čo sa stane s Bratislavským hradom!