Gastronomický raj: Vyskúšajte doma recepty od našich šéfkuchárov!
25. 9. 2016, 7:00 (aktualizované: 30. 4. 2021, 15:47)

Zdroj: Strachanovka Jánska Koliba
Zemiakové recepty ako bryndzové halušky, placky, krokety a zemiakové kaše sú klasikou, no hity tejto jesene sú o niečo pestrejšie!
Keď pôjdete cez Liptov, nezabudnite na špeciality, akými sú šialence či pusinky. Miestne reštaurácie a hotely ich postupne pridávajú aj do ponukových menu. Prinášame vám recepty šéfkuchárov Štefana Psotného a Mareka Pethöho.
Liptovské zemiakové Šialence
Ingrediencie:
1 kg zemiakov, 3 ks cibule, cesnak, majorán, soľ, korenie mleté, baranie črevá, 150 g jačmenných krúpov, 1 vajce, 200 g bôčik, masť bravčová
Postup: Očistenú cibuľu pokrájame na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, na jemno postrúhame. Očistený cesnak prelisujeme a všetko zmiešame (cibuľu aj s masťou) a prídame ešte majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať aj krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky. Naplníme do čriev podľa vlastného uváženia. Na konci je lepšie črievko zaviazať na uzlík. Varíme v mierne osolenej vode asi 10 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Na záver šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti do zlatista. Podávame s chlebom.
Čas predprípravy: 1 hodina
Čas samotného varenia/pečenia: 50 min.
Stupeň obtiažnosti: 3
Zemiakové pusinky
Zemiaky........................500g
Vajcia............................3 ks (žĺtka)
Smotana na varenie 12 %..........1 Dcl
Petržlenová vňať
Soľ..........................3 lyžičky
Mleté čierne korenie.......1 lyžička
Muškátový orech
Parmezán .........................40g
Zemiaky uvaríme, popučíme, pridáme všetky suroviny a naplníme do vrecka.
Pusinky nastriekame na mastný papier, aby sa neprilepili a potrieme žĺtkom. Pečieme 10 minút na 170° C.
Autor: Jana Rojková