Prečo rajčiny zo skleníka nechutia tak dobre? Chýba im to, čo robia pestovatelia marihuany!
24. 9. 2016, 22:15 (aktualizované: 26. 5. 2020, 8:54)

Zdroj: tasr
Rajčiny zo skleníka môžu chutiť rovnako dobre, ako tie z poľa. Stačí sa inšpirovať pestovateľmi marihuany.
Rastliny pestované v skleníku dostávajú len minimum UV žiarenia, pretože sklo takmer všetku časť tohto spektra svetla odrazí a nepustí dnu. Lenže to je pre zelených kamarátov človeka trochu stresujúce a produkujú vo svojich orgánoch určité látky, ktoré nie sú chuťovo priaznivé. To vysvetľuje fakt, prečo paradajky zo skleníka nikdy nebudú chutiť tak dobre ako tie pestované na priamom slnku.
Pestovatelia a veľkoproducenti môžu ale získať skvelú chuť paradajok jednoducho tým, že do skleníka pridajú UV lampy, ktoré používajú pestovatelia marihuany. Vedci z Purdueovej univerzity v Indiane testovali na dobrovoľníkoch rôzne produkované paradajky. Pokusné osoby mali hodnotiť chuťové vlastnosti plodov. Najviac bodov v skúške naslepo dostali paradajky pestované vonku, najmenej v skleníku. Ale keď vedci predložili porote paradajky pestovaná v skleníku s použitím UV lámp, hodnotenie sa blížilo k paradajkám z poľa.
"Ošetrenie UV žiarením pred zberom zvýšilo senzorické vlastnosti ako aróma, kyslosť a celková chuť. Podľa našich záverov by UV žiarenie v skleníkoch mohlo zlepšiť chuť skleníkových paradajok, "tvrdia autori z Lafayette v Indiane.
Autor: Famous