Reklama

Jana vypestovala na záhradke obriu tekvicu: Je to možné? Veď tá váži ako dospelý človek!

Jana vypestovala na záhradke obriu tekvicu: Je to možné? Veď tá váži ako dospelý človek!

Zdroj: Tip/Jana

Reklama

Kráľovstvo tekvíc je na Záhorí! Čitateľke Nového Času Jane(44) z obce Jablonica (okr. Senica) sa podarilo vypestovať niekoľko kúskov megatekvíc.

Najväčšia s obvodom 2,2 metra váži až 60,3 kg! „Niektoré sa použijú v kuchyni, v obľube máme tekvicu hokkaido, z ktorej máme radi omáčku alebo polievky,“ hovorí Jana. Tieto plodiny sú momentálne v kurze. Skvelé sú totiž nielen na varenie, keďže sú chutné a bohaté na vitamíny a minerálne látky, ale používajú sa aj ako dekorácia. „Mnohé z nich sú okrasné, určené na skrášlenie okien a priedomí našich kamarátov, tá najväčšia možno poputuje na výstavu záhradkárov v Jablonici,“ priznáva nadšene s tým, že podobný kúsok sa im podarilo vypestovať už pred 14 rokmi.

Aj pod Tatrami vedia narásť obri. Martin sa pochválil fotografiou svojej tekvice. Tá s váhou 63,8 kg a obvodom 235 cm dokonca prekonala aj Janinu ozrutu.

Krémová polievka z tekvice hokkaido

Potrebujeme:

1 kg tekvice hokkaido

2 mrkvy

2 zemiaky

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

150 ml mlieka

kurací bujón, soľ, mleté čierne korenie, bazalku, oregano, olivový olej

Postup:

1. Tekvicu zbavíme jadier, mrkvu a zemiaky ošúpeme a všetky suroviny nakrájame.

2. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, po chvíli pridáme nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme.

3. Potom zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené. Pridáme bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano.

4. Varíme 25 minút.

5. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju, pridáme mlieko a zamiešame.

6. Dobrú chuť.

Anketa

Máte radi jedlá pripravené z tekvice?

  • Áno77%
  • Nie22%

Hlasovanie bolo ukončené

Autor: red, Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace