Najväčšia s obvodom 2,2 metra váži až 60,3 kg! „Niektoré sa použijú v kuchyni, v obľube máme tekvicu hokkaido, z ktorej máme radi omáčku alebo polievky,“ hovorí Jana. Tieto plodiny sú momentálne v kurze. Skvelé sú totiž nielen na varenie, keďže sú chutné a bohaté na vitamíny a minerálne látky, ale používajú sa aj ako dekorácia. „Mnohé z nich sú okrasné, určené na skrášlenie okien a priedomí našich kamarátov, tá najväčšia možno poputuje na výstavu záhradkárov v Jablonici,“ priznáva nadšene s tým, že podobný kúsok sa im podarilo vypestovať už pred 14 rokmi.
Aj pod Tatrami vedia narásť obri. Martin sa pochválil fotografiou svojej tekvice. Tá s váhou 63,8 kg a obvodom 235 cm dokonca prekonala aj Janinu ozrutu.
Krémová polievka z tekvice hokkaido
Potrebujeme:
1 kg tekvice hokkaido
2 mrkvy
2 zemiaky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
150 ml mlieka
kurací bujón, soľ, mleté čierne korenie, bazalku, oregano, olivový olej
Postup:
1. Tekvicu zbavíme jadier, mrkvu a zemiaky ošúpeme a všetky suroviny nakrájame.
2. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, po chvíli pridáme nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme.
3. Potom zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené. Pridáme bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano.
4. Varíme 25 minút.
5. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju, pridáme mlieko a zamiešame.
6. Dobrú chuť.