Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2016 13:55 | Správy | Domáce správy

Pripravovaný zákon pod paľbou kritiky odborníkov: Čie peňaženky priškrtí developerský poplatok?

Rodinný rozpočet Slovákov môže zaplakať! Poslanci vládneho Smeru a zároveň primátori Košíc a Žiliny Richard Raši a Igor Choma predložili návrh zákona o miestnom poplatku za rozvoj s účinnosťou od 1. novembra tohto roka.

Samosprávy by si mali určiť sadzbu od 10 do 35 €, ktorú budú vyberať od developerov, ale aj od pôdohospodárov. Hoci vďaka poplatku si mestá a obce môžu prilepšiť o milióny eur na výstavbu nových škôlok, ihrísk, zelene či ciest, návrh zákona sa dostal pod vlnu kritiky odborníkov. Poplatky by sa totiž netýkali len veľkých stavebníkov, ale aj bežných ľudí. 

 

Podľa zákona by si po novom mali priplatiť za zatepľovanie či výstavbu obyčajného skleníka. Uvedomili si to aj poslanci zo strany Most-Híd, ktorí chcú ešte neúčinný zákon novelizovať. Predseda klubu Gábor Gál tvrdí, že poplatok zahŕňal okrem zatepľovania aj výmenu stúpačiek.

Záleží však na mestách, nakoľko chcú zaťažiť svojich obyvateľov a investorov. Napríklad Prešov si následky spoplatnenia uvedomuje. „Zavedením poplatku by došlo k finančnej zaťaženosti potenciálnych stavebníkov rodinných domov nad 150 m2 a investorov, ktorí plánujú výstavbu v meste, čo by mohlo mať za následok zníženie realizácie výstavby,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Paradoxne, aj mestá pod vedením predkladateľov zákona Košice a Žilina ešte s poplatkom nerátajú. V Bratislave sa primátor Ivo Nesrovnal nakoniec priklonil k návrhu starostov, a to k najvyššej sume 35 €.

+ Peniaze na rozvoj

Financie vyrubené z poplatku sa musia využiť na sociálne bývanie, zdravotnícke zariadenia, školy a škôlky, úpravu zelene a parkov či na nové cesty, parkoviská a chodníky.

- Zaťaženie poľnohospodárov

Poplatok sa týka aj skleníkov, stavieb na pôdohospodársku produkciu či skladovanie. „Napriek tomu, že poplatok je jednorazový, nemal by sa vzťahovať na podnikanie v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Najmä potravinársky priemysel je finančne poddimenzovaný, preto každé finančné zaťaženie znižuje konkurencieschopnosť tohto odvetvia,“ tvrdí Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

- Drahšie bývanie

Developeri si zvýšenie investícií spôsobené poplatkom za rozvoj vykompenzujú tým, že dvihnú ceny bytov. Potvrdil to aj Radek Pšenička z YIT. „Podľa nejasného výkladu ‚vymeriavacieho základu‘ to môže byť 35 alebo aj 50 eur na každý predajný štvorcový meter bytu v závislosti od efektivity návrhu projektu. Čiže napríklad na byt s výmerou dajme tomu 60 m2 to predstavuje sumu 2 100, resp. 3 000 € bez DPH,“ vysvetlil.

- Viac za zatepĽovanie

Poplatok predraží vlastníkom bytov zateplenie bytovky o 10 až 30 percent. Napríklad pri 11-poschodovej budove so 4 bytmi s výmerou 66 m2 na jednom poschodí by obyvatelia zacvakali (bez započítania spoločných priestorov) pri sadzbe 35€/m2 viac ako 100-tisíc €. „Skomplikuje však aj rozsiahlejšie rekonštrukcie administratívnych a iných budov,“ tvrdí Juraj Suchánek z Inštitútu urbánneho rozvoja.

- Menej investícií

Hrozí, že zo Slovenska budú odchádzať investori. „Vnímame zákon ako opatrenie, ktoré môže skutočne Slovensko postaviť do pozície hráča 3. triedy, pokiaľ sa týka záujmu investorov. Pri investičných zámeroch a rozhodovaní o ich lokalizácii rozhodujú často len mierne odchýlky v podmienkach, ktoré poskytujú jednotlivé krajiny,“ uviedol Ján Pribula zo Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jej štyri dcéry, deväťročná Sophia, šesťročná Giuliana, trojročná Mia a štvortýždňová Valentina, sa narodili všetky 25. augusta.
Foto
Brunetke sa podarilo niečo neuveriteľné: Šanca, že sa to stane, je 1:17 miliardám!
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Na snímke zľava britský premiér Keir Starmer, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú pred stretnutím v Berlíne.
Poliaci zúria! To, čo spravili Nemci, bolo podľa nich veľkou chybou
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
(ilustr. foto)
Chcete sa zbaviť nadobro pavúkov v domácnosti? 3 RADY, ktoré ich udržia preč od vašich domovov
Hokejisti Košíc postúpili do semifinále.
Foto
Fanúšikovia sa tešili zbytočne: Duel Slovana s Košicami pod holým nebom sa ruší!
Ilustračná fotografia.
Zomrel člen († 66) legendárnej rockovej kapely: Spieval na prelomových albumoch
Na snímke budova horí po ruskom vzdušnom útoku na prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny.
Rusi opäť útočili na Záporožie: Balistická strela poškodila desiatky domov, hlásia obete!
Ilustračné foto.
Kuriózny incident: Z pohrebného auta VYPADLA mŕtvola počas jazdy! Šokovaný svedok prehovoril