Podľa slov hlavnej kontrolórky Dariny Keselyovej bolo odhalené nedodržiavanie hmotnosti porcií hotových jedál a zistili sa aj chyby pri dodržiavaní zásad správnej výrobnej praxe.
Kontrolóri našli v kuchyniach tovary po garančnej lehote a odhalili aj nedodržiavanie osobnej prevádzkovej hygieny. „Boli tiež zistené nedostatky pri odoberaní vzoriek jedál a nedodržanie čerpania finančného limitu. V dvoch prípadoch nebol v zariadení školského stravovania prevádzkový poriadok schválený Úradom verejného zdravotníctva,“ informovala Keselyová.
Viaceré prevádzkové a hygienické nedostatky boli spôsobené aj zlým technickým stavom budov, v ktorých sa školské kuchyne nachádzajú. V mnohých prípadoch ide o popraskané či zatečené murivo. Na jednej zo škôl napríklad prechádza poškodené potrubie priamo nad smažiacimi panvami, inde chýbali odborne osadené kryty na odtokových kanáloch. Tie boli proti vnikaniu hlodavcov z kanalizačného potrubia zabezpečené iba kovovou mriežkou, ktorú pracovníci kuchyne zaťažovali vedrom vody.