Na súťaži sa zúčastnilo až 25 amatérskych a profesionálnych cukrárov.
Podľa organizátorky a predsedníčky Klubu cukrárov Jozefíny Zaukolcovej sú torty originálne aj tým, že sú celé jedlé. „Bol to siedmy ročník celoslovenskej súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska,“ hovorí organizátorka s tým, že všetky sú aj veľmi chutné.
Torty hodnotila odborná komisia. Alena Fedorová (48) z Ladiec vytvorila tortu v tvare mláďatka srnky, ktorá porote vyrazila dych. „Pri 3D tortách trvá výroba dlhšie, lebo niektoré časti musia vytvrdnúť, aby držali tvar, napríklad uši či hlava. Inak trvá jeden deň napiecť tortu, ďalší deň ju naplniť, vytvarovať punčovinou a obtrieť, aby do ďalšieho dňa dobre stuhla. Potom ju treba už len nastriekať, dorobiť detaily. Čas závisí od toho, ako sa s tým kto pohrá, mne to trvá asi päť hodín,“ prezradila autorka. Inšpirovala sa srnkou, ktorú videla v lese, a pri jej tvarovaní si pomohla aj internetom. K najkrajším tortám patrila aj torta Heleny Šedíkovej, ktorá vytvorila vianočnú besiedku, a pekné a chutné dielo študentky Zuzany Kurincovej, ktorá bodovala s tortou Život v lese.
Srnka
Korpus:
- 20 vajec
- 950 g múky
- 950 g cukru
Plnka:
- 2 l mlieka
- 8 vrecúšok kakaového pudingu
- 4 maslá
- 500 g prášk. cukru
Šľahačka:
- 250 ml šľahačky
- 125 g limetkového stužovača
Ostatné:
- 1 l rumu a esencie
- 1 kg džemu
- marshmallow cukríky
- práškový cukor
- jedlé farby
Kategórie
Netradičné torty:
Srnka, autorkou je Alena Fedorová (48) z Ladiec
Junior do 21 rokov:
Jesenný zber, výherkyňou je Zuzana Kurincová z Jablonového
Senior:
Vianočná besiedka, Helena Šedíková z Pruského