Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

O Matejka s rakovinou sa opäť môže starať tatino: TOTO je list, ktorým si družka vyprosila muža od Kisku!

Živiteľ rodiny skončil vo väzení! Takýto šok takmer úplne ochromil rodinu so štyrmi deťmi zápasiacu s krutým osudom. Martin Macejka (26) z Topoľčian priznáva, že spravil veľmi nešťastný krok.

Dopomohli mu však k nemu aj nezaplatené peniaze od zákazníkov za jeho vykonanú prácu. Nikto nečakal, že by sa tak ľahko mohol dostať za mreže. Na pleciach jeho družky Veroniky (26) zrazu zostala starosť o ich štyri deťúrence. Najmä o malého Matejka (4), ktorý bojuje s najzákernejšou chorobou - nádorom na mozgu. Mama malých detí sa nezrútila a bez vedomia svojho partnera požiadala prezidenta republiky o jeho omilostenie. Jej dojímavý list zabral! 

List Veroniky prezidentovi

"... Náš syn Matejko nemá veľkú šancu na uzdravenie, ale veľmi chce bojovať. Martin zostal s ním doma, lebo sama by som to nezvládla. Vybavil mu rehabilitácie mimo nemocnice a chodil s ním na ne každý jeden deň. Veľmi pekne sa tiež venoval i ostatným trom deťom a mne tiež maximál ne pomáhal. Ako otec je naozaj ukážkový a dovolím si povedať, že pre našu rodinu po každej stránke nenahraditeľný. Som invalidnou dôchodkyňou na 50 %, nakoľko už 24 rokov mám cukrovku a s ňou spojené iné zdravotné poškodenia, preto aj kvôli častým hypoglykémiám a hyperglykémiám potrebujem doma ešte jednu dospelú osobu. Naozaj som veľmi vyčerpaná fyzicky i psychicky. Som v beznádejnej a bezvýchodiskovej situácii, preto vás neskutočne a nevýslovne veľmi pekne prosím o milosť pre môjho partnera a otca našich detí..."

Otvoriť galériu

Aké ťažké je u nás podnikať v stavebníctve, sa presvedčil na vlastnej koži aj Martin, ktorý bol živnostníkom do roku 2014. „Za ten čas sa mi nahromadili nevyplatené faktúry za viac ako 10 000 €. Keď nám ochorel synček, potreboval som auto, lebo sa nám pokazilo staré, aby som mohol s ním chodiť na ožarovanie do Bratislavy. No a tu sa začali všetky moje problémy, ktoré ma dostali až za mreže,“ vraví smutne Martin.

Ako sa dostal do basy

 

V dobrej vôli, že mu dlžník zaplatí za prácu, zašiel do banky a zažiadal o prednostný prevod peňazí. „Dlžník mi telefonicky aj potvrdil, že mi pošle za prácu peniaze, no nestalo sa tak. Ja som si auto od predávajúcej i prevzal, ale keďže som ho nedokázal zaplatiť, tak som ho po istom čase vrátil. Na moje veľké prekvapenie mi neskôr oznámili, že to ohlásili na polícii ako krádež. Auto však mali,“ spomína na začiatky desivého zvratu udalostí nešťastný Martin.

„Napokon to urobili tak, že za to, že som auto používal, im mám zaplatiť 10 % amortizáciu a vraj som im na ňom urobil aj ďalšiu škodu, čo si vyčíslili na 3 504 €. To, že som im naň dal zimné pneumatiky, ich vôbec nezaujímalo. Viem, bola to moja neuváženosť, že som im škodu nezaplatil, lenže jeden policajt mi povedal, že ak doložím, že nemám peniaze, čo bola i pravda, do basy sa za toto nechodí,“ povzdychne si otec rodiny.

Otvoriť galériu
Zdroj: fb

Za mreže však napokon šiel, a to napriek tomu, že doma sa staral o vážne chorého synčeka. Súd mu síce najskôr dal podmienku, no keď­že poškodenej nevrátil peniaze, súd to vyhodnotil ako porušenie podmienky a v auguste Martin putoval do basy.

Zúfalá prosba o pomoc

Jeho družka, ktorá zostala sama s ďalšími tromi malými dcérkami a chorým Matejkom, doma na všetko nestačila. Navyše mala problémy zabezpečiť, aby sa jej synček dostal včas na ožarovania a chemoterapie. „Bez Martinovho vedomia som sa rozhodla napísať list pánovi prezidentovi. Podporila ma aj pani primárka z onkológie a ďalší ľudia, lebo malý bol na tom zle aj psychicky. Našťastie všetko dopadlo dobre a po siedmich týždňoch vo štvrtok prišiel domov. Ani si nedokážete predstaviť, akí sme boli všetci veľmi šťastní, ale najmä naše deti,“ vraví Veronika (26).

Po dlhých dňoch tak tatino mohol objať svoje deti. „Veľmi ľutujem, čo sa stalo, za to sa chcem tej panej ospravedlniť, no zároveň sa chcem strašne poďakovať pánovi prezidentovi, že mi pomohol skôr sa vrátiť k svojej rodine, a najmä k chorému Maťkovi,“ povedal dojatý Martin.

Otvoriť galériu

Rodina je konečne spolu, ale hrozba dlhu nad ňou stále visí. Prezident Andrej Kiska odpustil odsúdenému trest pod podmienkou, že počas dvoch rokov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin a zároveň v rovnakej lehote nahradí škodu 3 504 €. „Pánovi prezidentovi zo srdca ďakujeme. Peniaze, za ktoré šiel Martin sedieť, budeme chcieť určite vrátiť, aby sa opäť nedostal do ďalších problémov. Na to však budeme potrebovať určitý čas a najmä pre neho takú prácu, aby mohol byť čo najviac so synčekom a zároveň zarábať a splácať svoj dlh,“ uzavrela s nádejou v hlase Veronika.

Najlepšie je dohodnúť si splátkový kalendár

Právnik Marek Benedik - Ak mu bola uložená povinnosť uhradiť spôsobenú škodu, musí si nájsť zdroj príjmu, aby ju mohol splatiť. Najlepšie sa je dohodnúť s protistranou na splátkovom kalendári.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Uhlárik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Drsné slová ministra obrany: Vojaci KĽDR Rusku poslúžia len ako potrava! Uf, to sa nepočúva ľahko
Zima. (Ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa, počasie sa drasticky ZHORŠÍ: V TENTO deň to príde! Čaká nás vpád...
Levoča
Foto
Primátori a starostovia sú zúfalí: Kde všade budú musieť samosprávy šetriť! Pocítia to obyvatelia
(ilustračná fotografia)
Hlavným mestom v krajine otriasol VÝBUCH: Hlásia obeť a zranených! Cieľom mala byť obytná budova
Ilustračné foto
Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili... To snáď nie!
Utrápený otec Jozef chodí synovi pravidelne zapaľovať sviečky na hrobe.
Foto
Michala († 24) dobodal mladý Portugalec: Rodičia v slzách! Ako im smrť syna zničila životy
Čo požaduje od Fica, Blahu, Tomáša a Šutaja Eštoka?
Foto
Exposlanec Tomáš Hellebrandt: Žaloby na politikov! Čo od nich požaduje?
Hasselhoff priznal, že mu Michael niekoľkokrát zachránil život.
Foto
Zomrel plavčík († 68) z Pobrežnej hliadky: Lúči sa s ním hviezdny Mitch! Dojímavé vyznanie
Bývalý minister práce Jozef Mihál v relácii Nového Času Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Bývalý minister Mihál o dosahoch konsolidácie: Budeme vyplácať 13. dôchodky aj cudzincom?
Z vraždy Kataríny († 60), ku ktorej došlo vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), obvinili Viktora L. (23) a sudca pre prípravné konanie ho vzal do väzby.
Foto
Vychovávateľku Katarínu († 60) našli dobodanú v nočnej košeli: Súd rozhodol o obvinenom!
Valeria sa na sociálnych sieťach prezentovala ako expertka na kryptomeny.
Foto
Tehotná ruská influencerka: Z luxusu rovno do gulagu! Nepochopíte, čo spravila
V reštaurácii sa točil lukratívny biznis.
Foto
Najpredávanejšia pizza skrývala TEMNÉ tajomstvo: Z tohto odhalenia vám spadne sánka