Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2016 14:50 | Šport | Šport mix

Slovenská lyžiarska asociácia čaká na financie: Je krízová situácia už zažehnaná?

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) už čerpá finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Krízová situácia je tak aktuálne zažehnaná a slovenskí reprezentanti budú môcť štartovať na vrcholných podujatiach.

"Zimnú sezónu dokážeme zabezpečiť," vyhlásil dnes prezident SLA František Repka. Ministerstvo školstva už uvoľnilo finančné prostriedky, ktoré SLA od júna nemohla čerpať po predbežnom opatrení okresného súdu. Ten pozastavil výkon uznesení prijatých na májovej konferencii hnutia, Krajský súd v Prešove ale minulý týždeň toto predbežné opatrenie zamietol. Stanovy z májovej konferencie SLA sú tak v súčasnosti opäť platné a ministerstvo na účet SLA už uvoľnilo prvú splátku vo výške 140.000 eur.

Predbežné opatrenie bolo vydané na podnet hromadnej žaloby členov Úseku alpských disciplín (ÚAD SLA), ktorí sa nestotožnili zo závermi konferencie. Teraz sa už všetky úseky musia riadiť novými stanovami z 29. mája tohto roku.

"Potvrdilo sa, že tieto žaloby sú zbytočné a účelové. Dúfam, že najnovšie rozhodnutie krajského súdu ukončí spory, hádky a osočovania a budeme sa baviť už len o športe," reagoval na verdikt šéf SLA Repka. Podľa neho je za spormi vytrvalá snaha úseku zjazdárov ovládnuť asociáciu: "Kým to nedosiahnu, nebudú spokojní a nenastane pokoj. My ale nie sme iba zjazdárska asociácia, sme tu pre všetky lyžiarske disciplíny."

 

Alpský úsek však minulý týždeň v reakcii na neoficiálnu informáciu SLA o zamietnutí predbežného opatrenia upozornil, že toto rozhodnutie nie je rozhodnutím vo veci samej a žaloby sú riadne podané. Vyjadrenie šéfstva asociácie považujú zjazdárski funkcionári za "manipulatívne, zakrývajúce skutočnú podstatu problému v SLA, t.j. stav, ktorý podľa právneho názoru úseku alpských disciplín môže zapríčiniť, že SLA nebude spôsobilá v roku 2017 prijímať prostriedky z verejných zdrojov. O tom budú rozhodovať oficiálne inštitúcie podľa platných zákonov a akékoľvek tvrdenia o 'pravde SLA' sú predčasné."

Vedenie SLA v pondelok zverejnilo aj potvrdenie od Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), že delegačný kľúč na prerozdelenie hlasov na konferencii hnutia je v súlade s medzinárodnými pravidlami. Práve kritériá delegačného kľúča sa nepáčili viacerým členom ÚAD a podrobili ich kritike. Ich úpravu údajne požadovalo aj ministerstvo školstva. "Postup ministerstva vnímame ako diskriminačný. Navyše, sekciu športu na ministerstve vedie bývalá členka SLA a jedna zo žalobcov proti SLA," tvrdí predseda kontrolno-revíznej komisie SLA Martin Kurcáb. Šéf SLA Repka chce v najbližšom čase v tejto súvislosti kontaktovať aj ministra školstva Petra Plavčana.

Nové stanovy sú podľa vedenia SLA v poriadku. "Krajský súd nezistil ich rozpor so zákonom o športe a to ani napriek kontrolnej správe a tvrdeniam hlavného kontrolóra športu o nesúlade stanov so zákonom o športe, ktoré boli súdu predložené," vysvetlila právna zástupkyňa SLA Mária Faithová s tým, že v najnovšom verdikte krajského súdu vidí "realizáciu spravodlivosti". Podľa Repku je toto rozhodnutie ďalším podnetom, aby všetci v SLA začali spolu komunikovať a venovať sa športu.

Spokojnosť s potvrdením platnosti nových stanov vyjadrili na tlačovej konferencii v Bratislave aj športový riaditeľ úseku bežeckého lyžovania Michal Malák a športový riaditeľ úseku akrobatického lyžovania Tomáš Murgáč. Čerpanie financií umožní ich reprezentantom absolvovať podujatia Svetového pohára i dostatočnú prípravu na vrchol zimy - majstrovstvá sveta. Na stretnutí chýbal športový riaditeľ úseku alpských disciplín, pretože podľa vyjadrenia vedenia SLA na túto funkciu pred dvoma týždňami rezignoval Milan Beňačka a pozícia je zatiaľ neobsadená.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná fotografia)
Náhle vzplanutie vo výrobnom závode: Hlásia zranených! Čo sa tam stalo?
(ilustračné foto)
Sociálne siete a vplyv na demokraciu: Prekvapivé názory Slovákov v prieskume!
(ilustračné foto)
Záhada jazierka v Leviciach: Primátor odhalil, čo stojí za úhynom rýb!
Ilustračné foto.
ZLYHANIE ruskej armády?! Satelitné zábery mali odhaliť PRAVDU: Aha, čo sa tam stalo
Princezná z Walesu a jej manžel princ William.
Foto
Princ William chcel pre Kate TÚTO vec: Alžbeta II. ju zamietla! Všetko sa ZMENILO, keď kráľovná zomrela
Most paralelne rozoberali štyri pásové rýpadlá.
Foto
Spečatený osud problémového mosta nad R1: Zbúranie za 231-tisíc eur! Bude na jeho mieste stáť nový?
Zichyho palác.
Foto
DRÁMA v Zichyho paláci na VIDEU: Mestskí policajti hneď vedeli, že pôjde do TUHÉHO!
Ilustračné foto.
Mesto sa ocitlo v stave POHOTOVOSTI: Voda strhávala autá! Vláda ich varovala NESKORO
Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone.
Foto
VEĽKÝ leteckú útok Izraela: Niečo také tu nebolo od začiatku konfliktu! Napätie eskaluje
Na snímke vľavo slovenská lyžiarka Petra Vlhová a vpravo Livio Magoni.
Magoni ľutuje krach s Vlhovou: Mali sme veľké plány! Ten prekliaty rozhovor všetko zničil
(ilustračné foto)
Drogový problém na Slovensku: Medzi závislými dominuje TÁTO nebezpečná látka
Ilustračné foto.
Neľútostný útok Ruska si vyžiadol život ženy († 61): Zasiahli aj 20 domov a... Hrozné správy!