5. Veľká Británia
V rebríčku najzdravších krajín sveta sa Veľká Británia umiestnila na piatom mieste. Odborníčka na výživu Shona Wilkinson tvrdí, že tamojší ľudia vymenili spracované potraviny za sezónne produkty. „Zimná zelenina ako kvaka, paštrnák či ružičkový kel, ktoré sa bežne pestujú vo Veľkej Británii, sú bohatšie na živiny, obsahujú vitamín C a cennú vlákninu.
4. Andorra
Tento malý národ síce skončil v rebríčku najzdravších krajín na štvrtom mieste, no čo sa týka spotreby vína na svete, patrí mu druhá priečka. Červené víno obsahuje antioxidant resverator, ktorý podľa Wilkinsonovej chráni krvinky a krvné doštičky, a tak pomáha predísť kardiovaskulárnym chorobám, akým je vysoká hladina cholesterolu.“ Červené víno takisto riedi krv, čo môže zabrániť vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k mŕtvici.
3. Švédsko
Do prvej päťky sa dostali až dve škandinávske krajiny – Švédsko sa umiestnilo na treťom mieste. Odborníčka na výživu Marilyn Glenville uviedla, že švédsky jedálniček obsahuje dostatok jedál, ktoré prospievajú tráveniu. „Švédi konzumujú vysokokvalitné produkty a takisto sú známi výrobou zdravých kvasených mliečnych výrobkov.“ Jednou z miestnych pochúťok podobnej jogurtu je „filmjölk“, ktorá obsahuje prospešné baktérie.
2. Singapur
Britská odborníčka na výživu Lily Soutter uviedla, že byliny a koreniny prítomné v singapurskej kuchyni pomáhajú predísť viacerým chorobám, a to je dôvod umiestnenia sa tejto krajiny na druhom mieste. „Zázvor a kurkuma, ktoré majú zásadný význam pri výrobe tradičného laksa karí, majú protizápalové účinky a pomáhajú proti nevoľnostiam. Zázvor tiež zlepšuje krvný obeh.“
1. Island
Táto škandinávska krajina vyhrala súboj najzdravších krajín sveta. Glenville jej prvenstvo pripisuje prísnym vládnym ekologickým nariadeniam a ponukou čerstvých rýb. Tie hrajú v živote Islanďana kľúčovú úlohu – najmä druhy ako losos a sleď, ktoré Islanďania bežne konzumujú. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny – Omega-3, ktoré podľa Glenvillovej môžu spomaľovať uvoľňovanie sacharidov do tela. „Cítite sa po nich dlhšie sýti, viete teda ovládať svoj hlad,“ povedala a spomenula jeden z kultových islandských pokrmov - Harðfiskur – sušenú rybu zvyčajne podávanú s celozrnným chlebom obsahujúcimi veľa vlákniny.