Keďže sa tvoria aj vytúžené cibéby, zhrozienkovatené bobule napadnuté plesňou, o putňové vína núdza nebude. Vinári majú teda tento rok skutočne dôvod na radosť.
Práve ročník 2016 tak z pohľadu kvality a aj kvantity by mal byť výborný. „Vďaka pokračujúcemu babiemu letu sa na predom určených parcelách ešte zadarí aj tvorbe ďalších cibéb,“ prezradil Ostrožovič. Z tradičných odrôd hrozna už vinári pozbierali muškát žltý a teraz zbierajú furmint a lipovinu. Cena základných vín sa pohybuje v rozmedzí od 4 až po 25 € za 6-putňové víno.
Cibéby
Ide o hrozienka s vysokou cukornatosťou, ktoré sa vysušujú priamo na viniči. Pokrýva ich špecifiká pleseň, ktorá sa tvorí v tokajskej oblasti. Merajú sa na putne.