Strach a zúfalstvo. To sprevádza rodičov 29 detičiek z materskej a zo základnej školy v Ivanke pri Dunaji. Ich ratolesti totiž už niekoľko dní ležia doma s vysokými teplotami, hnačkami a často vracajú.
Odborníci hovoria o salmonelóze, zdroj nákazy však stále nie je známy. Rodičia pritom ukazujú prstom na školskú jedáleň, v ktorej sa všetky deti stravovali. Škola je do utorka zatvorená, jej pracovníci sa pustili do rozsiahlej dezinfekcie.
Správa o salmonele sa najskôr šírila len medzi rodičmi. Neskôr sa objavilo oznámenie v rozhlase aj na stránke školy.
„Môj syn (3) mal viac ako dva týždne hnačky. Nechcel jesť ani piť, musela som mu dávať čaj pomocou injekčnej striekačky. Viacerí si myslíme, že sa mohli nakaziť v školskej jedálni,“ prezradila Novému Času mamička jedného z nakazených detí. Podľa hovorkyne regionálneho úradu verejného zdravotníctva Kataríny Nosálovej však zdroj nákazy nie je známy. Hygienici nariadili všetkým pracovníkom jedálne, ktorí manipulujú s potravinami, kontrolné vyšetrenie. Úrad tiež nariadil „zvýšiť osobnú hygienu personálu kuchyne a vykonať dôkladnú sanitáciu priestorov dezinfekčným prostriedkom na báze aktívneho chlóru“. Podľa Nosálovej evidujú 29 detí pozitívnych na salmonelózu, z toho päť detí je hospitalizovaných na infekčnom oddelení v Bratislave. Škola aj škôlka boli do utorka zatvorené.
„Dezinfikujeme budovu školy, telocvičňu aj jedáleň,“ povedala riaditeľka Vlasta Koudelová. Podľa miestnej lekárky Slávky Mišíkovej nemusí byť za nákazou strava, ale ju mohol priniesť niekto zo zamestnancov.
Salmonelóza
Ako postupuje
- Baktéria putuje do tenkého čreva, usadí sa na stene, čím sa začne životný cyklus.
- Vo vážnych prípadoch sa baktéria dostane cez črevnú stenu do krvného riečiska. Ak sa pacient nelieči správne, môže sa to skončiť smrťou.
Liečba
Treba okamžite začať s diétou, pri vysokej strate tekutín a solí sú potrebné infúzie. Treba nasadiť medikamenty zmierňujúce sprievodné príznaky ochorenia, pri ťažkej forme sa dávajú antibiotiká.
Vážne prípady
Najčastejšie sa vyskytujú u detí, starších ľudí či jedincov s narušeným imunitným systémom.
Zdroj nákazy
Takmer každý druh jedla či nápoja môže obsahovať baktériu, ktorá zapríčiňuje infekciu salmonely, i keď mäso a vajcia sú najčastejším zdrojom. Často býva aj v zmrzline a majonéze.