Najčastejšie im pritom cukor servírujú ich rodičia v sladkých nápojoch. Deti sa však k fľašiam plným bieleho jedu dostanú aj v školských bufetoch. Koľko cukru sa skrýva v každej fľaši a ako by nemala vyzerať desiata pre školáka?
Obezita u detí rapídne stúpa. V poslednom vyhlásení na to upozornila aj WHO, ktorá sa prostredníctvom odporúčaní snaží znížiť príjem cukru. Ten sa podľa nej nachádza takmer vo všetkých potravinách a nápojoch, ktoré deti konzumujú. Je preto veľmi dôležité, aby deti prijímali čo najmenej voľných cukrov, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. U najmenších ich treba nahradiť zdravou a výživnou stravou, ktorá dodá dostatok vitamínov, minerálov, ale aj zasýti. Práve vysoký príjem cukru zvyšuje riziko vzniku chôrob ako cukrovka, astma a zvýšenia krvného tlaku. Okrem vysokého energetického príjmu je strašiakom aj nedostatok pohybu.
Možné riziká
- cukrovka
- vysoký krvný tlak
- astma
- choroby dýchacích ciest
- ochorenia pečene
- poruchy spánku
- depresie
- invalidita
- predčasné úmrtie
Odporúčania WHO
- zníženie konzumácie nápojov sladených cukrom na minimum
- vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom cukru vrátane glukózy a fruktózy
- obmedzenie konzumácie sladkých ovocných štiav, džemov a sirupov
- príjem voľných cukrov nepresahujúci 10 % celkovej denne prijímanej energie
- nahradenie kalórií prijímaných zo sladených nápojov jedlom s vysokou nutričnou hodnotou
Čo zastúpi zastúpi biely cukor
- melasa
- trstinový tmavý cukor
- stévia
- javorový sirup
- ryžový sirup
- sirup z agávy
- sladový sirup