Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2016 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Známi herci pomohli svojim potomkom v kariére pred kamerami: Ako sme dostali naše deti do telky!

Asi nikde sa neskloňuje slovo protekcia tak často ako v hereckej branži. Keď pozorný divák číta titulky seriálov či filmov, neunikne mu, že sa v nich objavujú rovnaké priezviská.

Je to tak - deti viacerých hercov, scenáristov a iných vplyvných ľudí zo zákulisia sa dostali pred kamery. Ide o rodinkárstvo, alebo naozaj majú talent, ktorý zdedili po rodičoch? Ako to vidia známi rodičia týchto nových „hereckých nádejí“?

 
Zuzana Vačková (47) a dcéra Maruška (11)

Pri kastingoch sú naše deti vo výhode

Otvoriť galériu
Zuzka a Maruška: Mama svoju dcéru podporuje vo všetkom. Či bude herečkou, je zatiaľ vo hviezdach.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Dcéra herečky, ktorú môžeme práve vídať v šou Tvoja tvár znie povedome, si zahrala už viackrát. Najprv v roku 2014 vo filme Rukojemník a o rok neskôr v jojkárskom sitkome Dvojičky. „Musím povedať, že Maruška je celkom šikovná. Tým, že vyrastá v televíznom a divadelnom svete, nemôžem ju od neho odstrihnúť. Som rada, že prejavila záujem postaviť sa pred kameru. Vybrali ju spomedzi detí, ktoré boli na kastingu a so cťou to zvládla,“ hovorí Vačková.

„Maruška je ešte malá na to, aby vedela, čo chce, ale nech sa rozhodne pre akékoľvek povolanie, budem ju podporovať. Ak by bola úspešnou herečkou, nevidím v tom naplnenie svojich ambícií,“ tvrdí herečka. Väčšina rodičov pomáha svojim deťom, ako sa len dá, a tak si je Vačková vedomá, že sa podozreniam z protekcie nezbaví. „Aj v minulosti som počúvala reči, že som si pretlačila dieťa do seriálu. A keby ešte tušili, že si tam zahral aj môj pes a v jednej epizóde sa v komparze objavil aj môj ocko, tak by ma roznosili,“ komentuje to so smiechom.

Majú to teda deti hercov jednoduchšie v hereckej kariére ako tie iné? „Rodičia detí, ktorí robia v televíznom svete, sa skôr dozvedia o pripravovanom kastingu. Jednoduchšie to naše deti majú v tom, že si ich na kasting pozývajú, ak majú záujem. A to je naozaj výhoda.“ Či v prípade Dvojičiek nezafungovalo aj niečo iné, ťažko povedať - scenárista Andy Kraus totiž priznal, že Zuzka Vačková bola v minulosti jeho láskou.

Maroš Kramár (57), syn Timur (14) a MarKo (8)

Pomáhať netalentovaným je naozaj veľký hriech

Otvoriť galériu
Maroš Kramár (57), syn Timur (14) a Marko (8).
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Herec Maroš Kramár sa môže pochváliť tým, že má doma až dvoch šikovných synov, ktorí zatiaľ kráčajú v jeho šľapajach. Timur Kramár si zahral v jednej z epizód seriálu Nesmrteľní (2010) po boku svojho otca, o tri roky neskôr zahviezdil v seriáli Chlapi neplačú (2012) a potom v českej dráme Zomrieť šťastný (2016), kde hral znova aj jeho otec Maroš. „Momentálne okrem divadla nehrá Timur nikde, ale chodí do divadelného krúžku Ludus, kde ho to stále baví. Má tam kamarátov a vždy je dobre, že sa deti niekde stretávajú a zaoberajú sa niečím zmysluplným, takže ma to veľmi teší. Čím by chcel byť, netuším. Je vo veku, keď sa hľadá. Veľmi sa vytiahol do výšky, je o hlavu vyšší ako ja, a už to nie je ani dieťa, ale ani dospelý človek. Malé deti hrať už nemôže, skôr mladých fešákov,“ usmieva sa Kramár. „Či chce byť hercom, je ťažká otázka... Mám pocit, že ani nie.“

Otvoriť galériu
Búrlivé víno: Marko je v seriálirkojevseriáli synom Juraja Loja.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Jeho mladší brat Marko ešte stále hrá v Búrlivom víne a zatiaľ ho to baví. „Chlapci si herecký chlebík vyskúšali, zistili, že to nie je také ľahké, ako to navonok vyzerá, že sa treba pripravovať, učiť texty a keď je dovolenka, nemôžu ísť s nami, pretože musia nakrúcať. Má to svoje výhody aj nevýhody,“ tvrdí Kramár. „Rečiam, že majú protekciu a ľahšie sa do se­riálu a filmu dostanú, sa nedá vyhnúť. Všetci v tom niečo hľadajú. Ja vždy hovorievam, že aj iné profesie sa dedia z generácie na generáciu, tak nevidím v tom nič zvláštne. Buď sa „potatí“, alebo naopak, chytí úplnú averziu voči povolaniu svojich rodičov. Sú len dve cesty. A čo sa týka protekcie, vždy tvrdím, že herecké povolanie je nevďačné a pomáhať netalentovaným je naozaj veľký hriech. Ubližovať svojim deťom protekciou nechcem. Všetko je to len na nich,“ dodáva.

Otvoriť galériu
Chlapi neplačú: Timur bol synom Vajdovej a Maštalíra.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Andy Kraus (49) a dcéra Zojka (11)

Moja dcéra má na viac, ako byť herečkou

Otvoriť galériu
Andy Kraus (49), a dcérka Zojka (11).
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Scenárista Kraus má za sebou viacero úspešných projektov. Do jedného z nich – Dovidenia, stará mama, napísal postavu pre svoju dcéru Zoju. „Cítim u nej, nechcem povedať, že talent, ale trošku zdravého exhibicionizmu. Nechcel som jej hneď dávať hlavnú postavu v seriáli, ale chceli sme vyskúšať, ako jej to pôjde v epizódnej postave, ktorá sa pravidelne objavuje,“ priznáva scenárista. „S jej výkonom som spokojný a myslím si, že aj ľudia, ktorí na seriáli spolupracovali. Bola disciplinovaná, texty sa učila poctivo, takže to splnilo svoj účel. Ale nemáme ambíciu pokračovať v tomto smere vzhľadom na to, ako sa v škole profiluje. Je nadaná na jazyky. Nechcem nikoho z hercov uraziť, ale Zoja má potenciál na iné veci, ktorými sa môže v živote uplatniť. Takže určite nepôjde ďalej hereckou cestou,“ tvrdí Kraus. „To, že som jej dal príležitosť v seriáli, neberiem ako protekciu. Každý otec pre svoje dieťa, v rámci svojich možností, niečo urobí. Je to bežné aj v iných profesiách. Rodičia otvárajú deťom cesty. Netvrdím, že si Zoja v budúcnosti ešte nevyskúša nejakú drobnosť, ale určite ju do toho nebudem tlačiť. Toto prostredie je na detskú psychiku nebezpečné. Je to kĺzanie po tenkom ľade a mnoho detských hviezd na to doplatilo. Sám som to zažil, ale vtedy ešte detské hviezdy neboli pod takým mediálnym tlakom ako dnes.“

Karin Haydu (39) a dcéra Vaneska (13)

Do agentúry som ju prihlásila už ako malú

Otvoriť galériu
Karin a Vanesa: Dcéra by chcela byť herečkou ako mama, ale hovorí aj o architektúre a práve.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Vaneska stála po prvý raz pred kamerou, keď mala dva a pol roka. Nakrúcala reklamu a mnohí si ju dodnes z obrazovky pamätajú ako malé kučeravé dievčatko s medvedíkom. „Hrala tiež v seriáli Panelák moju seriálovú dcéru, potom v Ordinácii v ružovej záhrade sestru Petry Polnišovej,“ vymenúva hrdá mama. „Neskôr prišiel aj televízny film Hon na legendu a momentálne nakrúca film Čiara s hercami Tomášom Maštalírom, Zuzkou Fialovou, Emíliou Vášáryovou“ vraví herečka.

„Vaneska odmalička stretáva ľudí z televízie, takže neberie to ako niečo výnimočné, ale ani ona sa necíti výnimočná len preto, že sa objaví na obraze alebo v časopise. Zdá sa jej to prirodzené, nad nikoho sa nepovyšuje. Chcela byť kedysi herečkou aj speváčkou, ale toto obdobie už má za sebou. V poslednom čase hovorí, že by ju bavila aj architektúra alebo právo,“ prezrádza Karin. No a či pomohla herečka dostať sa dcére na televízne obrazovky? „Nikdy som Vanesu nenútila niekde ísť, vždy bola na kastingy pozvaná. Keď bola malá, dala som do agentúry jej fotky a tam sa to začalo. Na konkurzoch to už bolo vždy len na nej, veď tam chodí stovka detí, z ktorých si tvorcovia vyberajú. Určite by som nechcela, aby sa moje dieťa strápnilo a trápilo. Nechcela by som jej ublížiť ani tým, že by som jej veci predkladala na tácke,“ tvrdí Haydu.

Marián Labuda ml. (42) a syn Richard (15)

Deti hercov ľahšie zvládajú svoju popularitu

Otvoriť galériu
Tri herecké generácie v rodine Labudovcov: Dedko, vnuk aj syn.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Richard Labuda má vzhľadom na svoj vek bohatú filmovú aj televíznu skúsenosť. Zahral si vo filme Dom, v seriáli Rodinné prípady, Búrlivé víno, Superhrdinovia, vo filme Rukojemník, v rozprávke Láska na vlásku a vo filme Učiteľka. Pred kamery sa dostal náhodou. „Zobral som ho, keď som si išiel urobiť nové fotky do kastingovej agentúry. Spýtali sa ma, či si môžu aj Riška odfotiť. No a potom ho už začali volávať na kastingy. Ja mu hrať ani neprikazujem a ani nezakazujem. Je to jeho voľba a zdá sa, že ho to baví. Som zástanca toho, aby šiel do zahraničia, preto som chcel, aby išiel na bilingválne gymnázium. Prijali ho, študuje angličtinu a španielčinu. Podľa mňa už má slušnú prax, takže nemusí študovať na konzervatóriu. On je pred kamerou ako doma. A robí aj divadlo. Hrá v hre Arkádia v SND a v hre Kniha džunglí v divadle Ludus. Robil aj veľa dabingov. Každý deň chodí domov neskoro, pretože jazdí na skejte. To je jeho najväčší koníček. Veľa ich už zničil a je samá modrina,“ vymenúva otec.

Otvoriť galériu
Rukojemník: Riško je už skúseným hercom a na pľaci parťákom.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Ani Labudovcov neobišli komentáre o pretláčaní a protekcii v prípade Riška, ale jeho otec si z toho nič nerobí. „Keď robili kasting do filmu Rukojemník, tak režisér Juraj Nvota ani nevedel, že je to môj syn. Vyberal si zo 120 detí a povedal, že vo výbere mal hneď jasno. Bude to Riško a nevedel, že je Labuda. A to ma potešilo,“ vysvetľuje herec.

„V herectve nemožno robiť protekciu. Buď talent je, alebo nie je,“ tvrdí hrdý otec. Ale predsa, má to Riško v niečom ľahšie ako deti nehercov? „Ľahšie zvládajú popularitu. Riško to berie ako normálnu vec. Celý život vyrastal v rodine, kde ľudia spoznávali jeho deda aj otca, keďže sú herci. Dieťa z nehereckej rodiny môže mať z popularity rôzne maniere,“ povedal Labuda. Či bude Riško kráčať v otcových a dedových šlapajach, sa ešte uvidí. „Myslím, že je stvorený byť pred kamerou. Hovorievame si, že konečne máme člena rodiny, ktorý môže hrať aj princov,“ smeje sa Marián.

Zuzana Haasová (39) a dcéra Romanka (11)

Dcéru mám vo svojich projektoch

Otvoriť galériu
Romanka s mamou: Zuzana Haasová nemá problém s tým, že dcéru zapája do svojich aktivít.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Herečka účinkuje vo viacerých projektoch, a v niektorých z nich je aj jej dcéra Romanka. „Nechávam jej priestor a sama sa rozhoduje na základe toho, čo ju baví,“ hovorí Haasová. Romanka si tak zahrala v rozprávkach o Veselých Zúbkoch, hráva v maminom divadle Haaf, kde učí deti aj dospelých tancovať a hrať na hudobnom nástroji. A najbližšie bude hrať vo videoklipe hlavnú postavu speváčky The Susie Haas Band, teda svojej mamy ako jej menšia a mladšia verzia.

„Romanka je úžasná baba a okrem toho všetkého stíha klavír, pretekárske plávanie a školu. Pokojne by som ju ponúkla aj do seriálu, už totiž viem, že je profíčka,“ tvrdí hrdá mama. A čím chce byť Romanka keď vyrastie? „Teraz chce byť všetkým, čo pomôže zvieratám, ľuďom a ja ju ešte nechávam blúdiť, aby spoznávala hodnoty každej profesie. Ak by chcela byť herečkou, vždy jej je k dispozicii moja agentúra,“ dodáva Haasová.

Gabika Kreutz-Škrabáková (44) a syn Filip (11)

Hrá pre zábavu, chce byť právnikom

Otvoriť galériu
Gabika a Filip: Syn kráča v maminých šľapajach, ale herectvo je iba jeho koníč- kom.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Aj syn herečky Gabiky Kreutz-Škrabákovej sa s kamerou kamaráti. Po účinkovaní v televíznych seriáloch, ako boli Chlapi neplačú, Búrlivé víno, Rodinné prípady či rôznych reklamách, prišla filmová skúsenosť. „Filip s režisérom Miloslavom Lutherom nakrútil film Krok do tmy, kde mu dedka hral Miroslav Donutil a otca Ady Haydu. Momentálne nakrúca Pravdivé príbehy Katky Brychtovej,“ hovorí herečka. „Talent podľa mňa má. Nechce, aby som ho niečo z textov učila. Na pľaci si to ešte preberie s režisérom.“

Otvoriť galériu
Krok do tmy: Vo filme si Filipovho dedka zahral herec Miroslav Donutil.
Zdroj: A. Jacenková, M. Herc, archív k. h., g. k., markíza, tv joj, anc

Na rozdiel od iných detí Filip už má jasno v tom, čo by chcel v budúcnosti robiť. „Baví ho hrať, teší sa, keď príde nová ponuka, ale nemá ambíciu venovať sa herectvu profesionálne. Chce študovať právo. Hranie je pre neho len koníčkom. Našťastie je jednotkár, nemusíme ho kontrolovať, doučovať a šťastie má aj na spolužiakov. Zatiaľ sa nestretol s niečím negatívnym vo svojom okolí. Ani s tým, že sa do filmu a seriálov dostal protek­čne. Skôr mi s potešením oznámi, ak ho niekto spozná. Filip je múdry, zodpovedný a niekedy sa mi zdá, že je na svoj vek až príliš dospelý.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vážne slová Fica po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, bude NESKORO
ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Vši sa vyskytujú o tretinu viac ako pred rokom!
Výskyt vší sa na Slovensku drasticky zvýšil: NAJHORŠIE je to na západe! TAKTO im môžete predísť
Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním