Tým najlepším spôsobom sú vitamíny skryté v našich záhradkárskych pokladoch. Slovenské trhoviská ponúkajú množstvo plodín, ktoré nás môžu ochrániť. Okrem toho si z nich dokážete pripraviť chutné kompóty, sirupy, džemy či koláče. Nový Čas pre vás mapoval aktuálne cenové ponuky obľúbených jesenných produktov na trhoch.
(pre zväčšenie rozkliknite)
Nitra
Bratislava
Košice
Hruškovo-makový koláč
Potrebujeme:
230 g polohrubej múky, 180 g kryštálového cukru, 200 g kyslej smotany, 2 ks celých vajec, 80 ml oleja, 100 g mletého maku, 1 ks kypriaceho prášku do pečiva, zavárané hrušky, 1 ks škoricového cukru
Postup:
1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, až nám vznikne nádherná pena. Prilejeme olej a spolu šľaháme. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a kyslou smotanou. Zmes šľaháme dovtedy, kým cesto nezačne vytvárať bublinky.
2. Asi 3/4 cesta vylejeme na plech s rozmermi 32 x 21cm a do zvyšku cesta pridáme mletý mak a premiešame. Makové cesto vylejeme „cikcak“ na biele cesto a pridáme na malé kúsky nakrájané hrušky (7dl pohár). Vrch posypeme škoricovým cukrom.
3. Pečieme 20 minút na 180 °C.
Zvolen
Jablkovo-orechová rýchlovka
Potrebujeme:
300 g nastrúhaných jabĺk, 350 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 2 lyžice rumu, 100 g pomletých orechov, 1 ks kypriaceho prášku do pečiva, 1 ks vanilkového cukru, 1 ks škoricového cukru
Postup:
1. Vajíčka, cukor, olej, mlieko a rum - všetko premiešame a pridáme nastrúhané jabĺčka. Pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, škoricový cukor a posekané orechy. Všetko spolu dobre premiešame.
2. Zmes nalejeme na vymastený a pomúčený plech alebo vystlaný mastným papierom . Po vychladnutí natrieme na koláč lekvár.
3. Nad paru si dáme rozpustiť čokoládu s maslom. Natrieme na koláč a necháme vychladnúť. Ako bonus si môžeme naň pridať šľahačku
Vitamíny v písmenkách
Jablko – A, B, C, E, K, kyselina pantoténová, kyselina listová
Hruška – A, B, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová
Hrozno – A, B, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová
Orechy – A, B, C, E, K, kyselina pantoténová, kyselina listová, kyselina lipová a luteín
Mak – B, C, E, kyselina listová, kyselina pantoténová, vápnik
Nový Čas nedávno mapoval aj ceny ovocia a zeleniny na slovenských trhoviskách: