Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2016 11:33 | Správy | Peniaze

Oplatí sa kvôli práci učiť cudzí jazyk? Takto sa líšia platy zamestnancov, ktorí ho využívajú!

Ľudia, ktorí pri svojej práci využívajú cudzí jazyk aktívne na dennej báze, zarábajú v priemere o 31 % viac ako tí, ktorí ho využívajú málo alebo vôbec.

Vyššie platové ohodnotenie v súvislosti s mierou využívania jazyka sa aktuálne týka vyše tretiny pracujúcich ľudí. Práve títo ľudia uviedli, že cudzí jazyk využívajú denne, keďže je komunikačným jazykom v ich spoločnosti a využívajú ho aktívne slovom a písmom. Zistenia pochádzajú z internetového prieskumu platového portálu Platy.sk, ktorý sa realizoval koncom augusta na vzorke 8634 zamestnancov.

Na slovenskom pracovnom trhu je jednoznačne najrozšírenejším cudzím jazykom angličtina. Až osem z desiatich ľudí s jazykovou znalosťou uviedlo práve angličtinu ako jazyk, ktorý ovládajú najlepšie. Nemčinu v práci využíva iba jeden z desiatich zamestnancov s jazykovou výbavou, pričom oveľa častejšie po nemecky rozprávajú staršie ročníky pracujúcich. Francúzštinu a ruštinu v práci využíva iba jedno percento ľudí.

"Zaujímavým zistením je, že platová úroveň ľudí, ktorí na Slovensku v práci využívajú nemčinu alebo francúzštinu, je približne porovnateľná s platovou úrovňou ľudí s angličtinou. Medzi týmito tromi jazykmi sme nezaznamenali výrazné platové rozdiely, " hovorí Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk.

 

Ľudia, ktorí používajú cudzí jazyk každý deň, majú približne rovnaké zastúpenie v menších, stredných firmách ako aj vo veľkých korporáciách. Zamestnanci s aktívnym cudzím jazykom vo veľkých spoločnostiach majú vyšší priemerný plat ako zamestnanci v menších spoločnostiach. Podľa Draveckého tento fakt môže súvisieť aj s tým, že vo veľkých korporáciách sú omnoho častejšie zastúpené IT a technické pozície s nutnou znalosťou angličtiny. Z prieskumu vyplýva, že až polovica ľudí pracujúcich v odvetví informačných technológií využíva denne aktívne cudzí jazyk. V tomto odvetví je aj pomerne vysoká platová úroveň.

Ďalším významným odvetvím, kde až 26 % zamestnancov je v každodennom kontakte s cudzím jazykom, je automobilový priemysel. Významné zastúpene v skupine s aktívnym cudzím jazykom má aj doprava a logistika, strojársky priemysel, bankovníctvo a peňažníctvo.

Ovládanie cudzieho jazyka v práci sa v súčasnosti stalo samozrejmou výbavou naprieč všetkými úrovňami pozícií. Z prieskumu vyplýva, že cudzí jazyk aktuálne využívajú, či už intenzívne alebo sporadicky aj nižšie kvalifikovaní pracovníci, napríklad tretina kvalifikovaných robotníkov či zamestnancov v službách. Zatiaľ čo z úrovne administratívnych pracovníkov a kvalifikovaných pracovníkov netechnického zamerania sa cudzí jazyk využíva v 58-percentnej miere, u nižšieho a stredného manažmentu a kvalifikovaných technických pracovníkov je to 71 % a u top manažérov až 78 %.

Asi 40 % respondentov sa vyjadrilo, že na pracovné účely znalosť jazyka nevyužíva. Čo sa týka konkrétnych odvetví, tak najmenej sa cudzí jazyk využíva v oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, výrobe, stavebníctve, v štátnej správe a v oblasti bezpečnosti a ochrany.

V súčasnosti tvoria pracovné ponuky so znalosťou anglického jazyka 44-percentný podiel zo všetkých zverejnených ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk. Ponúk s nemeckým jazykom je 13 %, s maďarským jazykom je 1,4 % a francúzskym jazykom je 1 %. TASR informovala spoločnosť Profesia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Astronomická jeseň je ZA ROHOM, oproti minulému roku nastala ZMENA: Dôvod je prostý
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Dobré správy, hladina Dunaja začala na tomto mieste KLESAŤ: Čo to znamená pre dopravnú situáciu?
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov
Rozhodnutie Juraja Blanára vychádza aj z konsolidačnej dielne.
Blanár zatvára ambasády: Je za tým šetrenie? Takto to vidí bývalý diplomat, ide o zlé rozhodnutie!
Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!