Pre nepriaznivé počasie bola síce priemerná úroda, no vysoká cukornatosť, ktorá sa podpisuje pod kvalitný alkohol, umožňuje, aby prichystali z kvasu dostatok vychýreného destilátu. Domáca 52-percentná pálenka vyjde zákazníka zhruba na 4,35 eura za liter.
Recept na úspech prezradil miestny pálenčiar Attila Pogány: „Veľa závisí od kvasu, ktorý musí byť z čistého zrelého ovocia. Skoršie plody sa kvasia zhruba tri týždne, jablká dva mesiace a duly až tri.“ Sezónu začali v Hrušove práve pálením hrušiek, po ktorých nasleduje ostatné ovocie. Vedúca obecnej pálenice Katarína Zsebiková pripomenula, že obec dostala meno práve podľa hrušiek, ktorým sa tu darí. „Najčastejšie vypaľujeme 52-ku, ktorá je najprijateľnejšia. Liter vyjde zákazníka 4,35 € a štátu sme za minulú sezónu na spotrebnej dani z liehu odviedli takmer 26 000 €,“ povedala Zsebiková. Dodala, že kvalitný, bezpečný a beztrestný destilát sa dá vypáliť len v oficiálnych páleniciach.
Meradlom, čiže tzv. policajtom, pretieklo v tamojšej pálenici minulý rok zhruba 8 000 litrov, tento ročník by mohol byť ešte úspešnejší. Správna pálenka má byť podľa hrušovských odborníkov čistá, voňavá, chuťovo príjemná a lesklá. Tú hrušovskú si pochvaľuje aj rodáčka z obce Agnesa Korcsmárosová (25). „Naša pálenka nemá chybu, hruškovica je vynikajúca!“ hovorí Agnesa. Starosta Gabriel Parti tvrdí, že prípitok z ich hruškovice ulahodí každému. „Nasadíme ďalšie stromy, aby sa urodili šťavnaté plody, ktoré nám robia dobré meno. Na pálenku sme osobitne pyšní!“ priznáva starosta.