V oblasti Tatranskej Kotliny totiž pracovníci Štátnych lesov TANAP-u ulovili jedného z dvoch medveďov, na ktorých dalo ministerstvo životného prostredia súhlas na odstrel. Maco, ktorý sa rád túlal najmä pri kontajneroch v blízkosti ľudských domov, však poputuje tam, kde to nebýva zvykom – na tanier.
Téma medveďov v Tatrách je skoro taká populárna ako samotný cestovný ruch v našich veľhorách. Mesto Vysoké Tatry vyhlásilo kvôli nim 8. apríla mimoriadnu situáciu a požadovalo odstrel desiatich kusov. Od ministerstva životného prostredia však dostali povolenie na odstrel len dvoch. V stredu okolo polnoci jedného z nich napokon zastrelil dlhoročný pracovník Štátnych lesov TANAP-u. „Naši pracovníci boli na pravidelnej obhliadke revíru. Zaujalo ich brechanie psov a vtedy spozorovali medveďa. Bol to zdatný samec vo veku 6 - 8 rokov a vážil asi 170 kíl. Ulovili ho v oblasti Tatranskej Kotliny a bol to zrejme jeden z medveďov, ktoré obťažovali obyvateľov Tatranskej Lomnice. Mäso z uloveného medveďa prejde veterinárnou kontrolou a potom ho odpredáme na spracovanie,“ povedal nám námestník Štátnych lesov TANAP-u Maroš Petrík (48).
Na gurmánskych špecialitách z tohto druhu mäsa si budú môcť pochutnať v jednej z luxusných popradských reštaurácií. „Bude to moja medvedia premiéra, ale teším sa na to, lebo je to veľmi jedinečná a netradičná príprava. Verím, že aj naši zákazníci si prídu na svoje a bude to pre nich zážitok,“ prezradil Milan Kovalčík (38), šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie.
Recept šéfkuchára Milana: Medvedie stehno na hubách
2 kg medvedieho stehna, 6 ks bobkového listu, 10 gramov cukru,10 gramov soli, 10 ks celého čierneho korenia, 7 ks celého nového korenia,10 ks borievok, 200 g slaniny, 150 g bravčovej masti, 300 g koreňovej zeleniny, 200 g cibule, 3 dl vína, 2 dl smotany, 200 g lesných húb
Očistené a umyté mäso vložíme do vody so soľou, s cukrom a korením a necháme odležať v chladničke 1 deň. Odležané mäso vyberieme a osušíme, prešpikujeme slaninou, nasolíme a okoreníme. Na masti opečieme koreňovú zeleninu spolu s cibuľou a mäsom, pridáme divé korenie (bobkový list, nové korenie, borievku), víno, podlejeme zeleninovým vývarom a dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme a zvyšok omáčky zredukujeme a precedíme. Umyté a opracované huby orestujeme na rozohriatej masti, prilejeme precedenú omáčku, zjemníme smotanou a krátko povaríme, dochutíme vínom, soľou a korením.