Kapry z rybníkov presunú do bazénov, kde sa budú čistiť celý mesiac, aby sa zbavili možnej bahennej príchuti. Potom poputujú na vianočný trh. V tomto roku je ich dosť a cena za kilogram tradičnej pochúťky ostáva nezmenená. Podľa Františka Porkerta, konateľa budmerickej Agrofarmy, je pre starších občanov a deti najvhodnejší kapor, ktorý má asi štyri kilogramy.
„Takáto ryba má už pevné kosti, dajú sa dobre oddeliť a nehrozí problém pri konzumácii,“ uviedol Porkert. Ryba je podľa neho najlepšia očistená a upražená. „V našich rybníkoch prikrmujeme ryby pšenicou, nie olejninami, aj preto nemajú mastné mäso a nezapáchajú. Aj to je dôvod, prečo sa netreba báť ani hmotnostne väčšej ryby,“ uzavrel.
Ceny kaprov za 5 rokov
- rok 2011 od 2,99 do 3,65 €/kg
- rok 2012 od 3,29 do 3,99 €/kg
- rok 2013 od 3,00 do 3,80 €/kg
- rok 2014 od 3,29 do 3,99 €/kg
- rok 2015 od 3,29 do 3,99 €/kg
- rok 2016 od 3,29 do 3,99 €/kg
Mala ich rada aj Mária Terézia
Rybolov má v Trnave a okolí tradíciu. „Medzi ľuďmi sa traduje, že chuť kaprov si zamilovala aj panovníčka Mária Terézia a Dala si ich odtiaľ dovážať,“ povedal František Porkert.