Stravujú sa formou paleo, stávajú sa vegánmi, uznávajú smer makrobiotiky. Čo si o bezpečnosti takéhoto stravovania myslí výživová špecialistka Veronika Hanáková zo Sveta zdravia?
Paleo
Spôsob stravy s vysokým obsahom tuku - až 50 % z celkového energetického príjmu.
Čím je výnimočné: Povolené sú mäso, ryby, vajcia, olej, orechy, avokádo. Naopak, vylúčené sú obilniny, strukoviny a mliečne výrobky.
Názor odborníčky: Zhoršuje krvné tuky a ovplyvňuje stav ciev. Pokiaľ človek nie je športovec, nevie takéto množstvo tuku využiť.
Raw
Raw strava predstavuje surové potraviny a potraviny tepelne upravené maximálne do 42 - 45 °C.
Čím je výnimočné: Potraviny môžu byť pripravené mletím, mixovaním, odšťavovaním, strúhaním alebo krájaním.
Odborníčka: Vhodné len ako detox. Pri dlhodobom užívaní telo stráca svalovú hmotu.
Makrobiotika
Životný štýl založený na jin a jang. Typická je skromnosť a striedmosť.
Čím je výnimočné: Obmedzuje potraviny ako mäso, mlieko, mliečne výrobky, tropické ovocie, rafinovaný cukor, vajcia, zemiaky, biela múka, mrazené potraviny a jedlo obsahujúce konzervanty.
Odborníčka: Selektuje potraviny na vhodné a nevhodné, nie je škodlivé.
Vegánstvo
Základ je nejesť nič, čo raz žilo. Z jedálneho lístka vylučuje akékoľvek živočíšne produkty.
Čím je výnimočné: Vegáni odmietajú jesť mäso, mlieko, syry, vajcia, med, ale napríklad aj „gumové" cukríky vyrobené zo živočíšnych kostí a kože.
Odborníčka: Spôsobuje výrazný deficit aminokyselín vplývajúcich na imunitu a celkový zdravotný stav.
Vitariánstvo
Väčšinu jedla tvorí zelenina, ovocie, orechy, obilniny. Vylučujú sa potraviny živočíšneho pôvodu. Kombinuje sa vegánstvo a surové stravovanie.
Čím je výnimočné: Človek sa živí len tepelne nespracovanou, surovou rastlinnou stravou.
Odborníčka: Ochudobňuje o bielkoviny, ktoré potrebujeme. Niektoré potraviny telo lepšie spracuje upravené.
Lakto-ovo-vegetariánstvo
Najrozšírenejší druh vegetariánstva u nás.
Čím je výnimočné: K bezmäsitej strave sa pridáva mlieko, mliečne výrobky a vajcia.
Odborníčka: Vzhľadom na príjem čiastočných bielkovín je v porovnaní s vegánstvom pre telo menej náročné. Nepredstavuje riziko.
Pulovegetariánstvo
Takisto sa konzumuje aj mlieko, mliečne výrobky a vajcia.
Čím je výnimočné: Pulovegetariáni jedia aj hydinu.
Odborníčka: Sú zastúpené všetky makroživiny. Telo sa s ním veľmi dobre vyrovnáva.
Pescetariánstvo
Ďalší typ stravy zahŕňajúci mlieko, mliečne výrobky a vajcia.
Čím je výnimočné: V porovnaní s pulovegetariánmi namiesto hydiny konzumujú ryby a plody mora.
Odborníčka: Tolerovateľné, avšak kvalita rýb k nám dovážaných nie je 100 %. Netreba to ani s nimi preháňať.
Frutariánstvo
Odmietanie potravín, pre získanie ktorých zomrelo zviera alebo rastlina.
Čím je výnimočné: Frutariáni jedia iba plody, ktoré spadnú z rastliny, napríklad rajčiny, orechy, bobuľové ovocie, jablká.
Odborníčka: Ochudobnňuje organizmus o živiny, ktoré telo pri dnešných väčších nárokoch potrebuje.
Nízkosacharidová strava
Špecializuje sa na minimum prijímaných sacharidov.
Čím je výnimočné: Hlavnou zložkou potravy sú mäso, tučné syry alebo vajíčka.
Odborníčka: Telo nedokáže toľko bielkovín spracovať. Tvoria sa kyseliny, ktoré vedú k rôznym chorobám.
Flexitariánstvo
Flexitariáni sú považovaní za podvodníkov vo vegetariánstve. Pravidlá totiž občas porušia.
Čím je výnimočné: Jedia síce najmä potraviny rastlinného pôvodu, ale občas si dajú mäso. V tomto prípade však zjedia viac zeleniny na jeho vyváženie.
Odborníčka: Nepredstavuje pre človeka zdravotné riziko. Telo má všetko, čo potrebuje.