S touto výzvou sa europoslanci obrátili na Európsku komisiu (EK). Europoslanci si myslia, že označovanie potravín s obsahom škodlivých transmastných kyselín nestačí a EK by mala navrhnúť zákonné limity na tieto látky. Únia by sa podľa nich mala inšpirovať Dánskom, ktoré v roku 2003 prijalo zákon obmedzujúci obsah priemyselne vyrobených transmastných kyselín v potravinách na dve percentá.
Podľa europoslancov dánsky zákon znížil počet úmrtí spôsobených srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vysoký príjem transmastných kyselín je jedným z faktorov zvyšujúcich riziko infarktu. Ten ročne pripraví o život 660 000 obyvateľov Únie, uviedla EK.
Okrem Dánska prijali národné limity na obsah škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách aj Rakúsko, Maďarsko a Lotyšsko. Transmastné kyseliny sa vyskytujú v mäsových a niektorých rastlinných výrobkoch prirodzene. Najviac sa ich ale nachádza v lacných potravinách v priemyselne vyrobenej forme.