Aj tak by sa dali opísať šípky, ktoré dozrievajú práve v tomto období. Bohaté sú na radu ďalších liečiv, medzi ktoré patria vitamíny B1, B2, provitamín A a látky ako karotén, silice či organické kyseliny. Kedy nám tieto plody pomôžu a ako ich vieme pripraviť?
Recepty
Čaj
Šípky umyte, nadrobno nasekajte a nechajte voľne sušiť. Nasledujúci deň ich sušte aspoň hodinu v rúre pri teplote do 50 °C. Keď zblednú a stvrdnú, nechajte ich vychladnúť. Jednu čajovú lyžičku potom zalejte horúcou vodou a lúhujte 10 - 15 min.
Džem
Šípky rozkrojte na polovice, vnútro vyškrabte a poumývajte. Dajte do hrnca a podlejte vodou. Pomaly varte. Vzniknutú hmotu prepasírujte. Do pretlaku pridajte cukor a opäť varte, až kým nezhustne. Nalejte ho do predhriatych fliaš a prevrátené hore dnom nechajte vychladnúť.
Omáčka na mäso
Na masti opražte múku a zalejete výpekom z mäsa, ktoré pripravujete. Šťavu priveďte do varu a pridajte k nej šípkový pretlak. Omáčku dochuťte soľou a citrónom.
Na čo sú dobré
- regulujú metabolizmus
- posilňujú imunitu
- ničia látky škodlivé pre srdce
- podporujú správnu funkciu pečene
- prevencia proti rednutiu kostí
- prevencia proti rakovine
- majú dezinfekčný a antiseptický účinok
- zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
- znižujú krvný tlak
S akými ochoreniami bojujú
- chrípkové ochorenia
- zápaly močových ciest
- zlá krvotvorba
- menštruačné ťažkosti
- problémy s trávením
- plynatosť a zlá stolica
- cukrovka
- choroby dýchacích ciest