Na Devíne má navyše 95-ročnú históriu, v minulosti zbieral všetky ríbezle jeden vinár, dnes ich je trinásť. Prevádzkou s najstaršou tradíciou je Víno Mrázik. Nový Čas zisťoval u vedúceho výroby Macedónca Saliho Salihiho (38), prečo je práve ten devínsky taký uznávaný. Dokonca nám prezradil, na ktorý druh najlepšie idú baby.
Devínsky ríbezlák začal písať svoju históriu v roku 1921. Po tom, ako plantáže prevzalo družstvo, sa vína vyrábalo málo. Záchrana prišla v roku 2006, keď 13 vinárov založilo Devínsky spolok. Ríbezlák je podľa Salihiho obľúbený preto, že je oveľa sladší ako hroznové víno. „Hlavne študenti a ženy milujú sladké vína. Starodevínsky ríbezlák má najmenej kyselín a je vhodný pre mládež a študentov, ktorí sa chystajú na rande,“ zasmial sa Salihi. V Devíne vyrábajú aj víno z bielych ríbezlí, ktorých je na svete málo. Slovenské ríbezľové víno poznajú všade. „Na medzinárodnej súťaži ovocných a hroznových vín v USA, kde bolo 900 vzoriek, sa náš ríbezlák stal najlepším na svete,“ uzavrel.
Kráľom bol Alois Sonntag
„Prvým mužom, ktorý začal robiť ríbezlák, bol Alois Sonntag. Na Devínskej Kobyle boli kedysi ríbezľové plantáže. Alois nevedel, čo má s toľkým ovocím robiť, tak ho pozbieral, začal robiť víno a v roku 1921 založil ríbezľový Devín. V roku 1932 vyhral šampionát v Paríži a dodnes je v múzeu zápis, že Devín sa stal šampiónom,“ hovorí Salihi.
K čomu sa vínko hodí:
Čierny sv. Urban
čierne suché
- k rybám a ku grilovaným jedlám
Cena: 5 €
Devínske ríbezľové víno
čierne polosladké
- k divine aj pečenému mäsu s omáčkou
Cena: 6 €
Starodevínsky ríbezlák sladký
ružové sladké
- má málo kyselín, vhodné pre študentov a páry
Cena: 5 €
Devínske ríbezľové víno
čierne barrique
- vhodné ku všetkým jedlám
Cena: 6 €