Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2016 10:55 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Daňová kobra klepla po prstoch kšeftárom s DPH: Štát mali na daniach ošklbať o 12 000 000 €!

Išlo o horibilné sumy! Policajti spolu s daniarmi v pondelok spustili celoslovenskú akciu Roxor, ktorá bola pokračovaním dva roky starej akcie s prezývkou Valčeky. Zadržaných bolo až 32 ľudí v súvislosti s daňovými podvodmi so stavebnou oceľou.

Siedmi ľudia skončili vo väzení, celková škoda je 12 miliónov eur. V prípade sa objavuje aj východniarska oceliarska spoločnosť Slovakia Steel Mills zo Strážskeho, ktorá je spájaná s finančnými žralokmi Mariom Hoffmanom a Braňom Prieložným. Potvrdil to aj policajný prezident Tibor Gašpar. Viac ako štyri roky policajti spolu s daňovákmi pracovali na podvodoch s oceľou. „Séria firiem cez takzvané nárazníkové firmy fiktívne predávali stavebnú oceľ cez Českú republiku a žiadali si nadmerné odpočty DPH,“ vysvetlil riaditeľ finančnej správy František Imrecze.

Podľa neho sa firmy pokúšali znižovať si dane a vytiahnuť navyše aj nezaplatenú daň. „Celková škoda je 12 miliónov eur,“ dodal Imrecze. Na prípade pracovala aj Národná kriminálna agentúra (NAKA) v spolupráci s českými kolegami. „Celkovo bolo obvinených 32 ľudí, z toho deviati sú občania Českej republiky. Hrozí im 7-12 rokov väzenia,“ uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Hromadné prepúšťanie

V prípade sa objavuje aj oceliarska spoločnosť Slovakia Steel Mills zo Strážskeho, ktorá prechádzala podozrivým konkurzom. V pozadí spoločnosti boli Mario Hoffmann a Braňo Prieložný prepojení na J&T. „Spoločnosť Slovakia Steel Mills je v schéme, ale ani Hofmann či Prieložný nie sú medzi obvinenými,“ uviedol Gašpar.

 

Zamestnancov hromadne poprepúšťali vlani pred Vianocami. „Pokiaľ viem, tak ostal tam už len výrobný riaditeľ a dvaja elektroúdržbári. Teraz sa nevyrába vôbec, len viem, že tam odstraňujú šrot a trosku,“ povedal jeden z bývalých zamestnancov, ktorý si vďaka odbornosti už našiel prácu v košickom U.S.Steele.

Primátor Strážskeho Vladimír Dunajčák vraví, že momentálne nemajú v závode s kým komunikovať. Mestu pritom dlhuje nemalú sumu na dani z nehnuteľností, ktoré žiadajú od správcu konkurzu, len za minulý rok to bolo 126-tisíc eur. „Situácia je v tomto regióne veľmi ťažká, každá jedna strata pracovných príležitostí je smutná. V oceliarni robilo kedysi 480 ľudí,“ dodal sklamane.

Otvoriť galériu

Chytili aj sliepky s DPH

Daňová kobra odhalila podvody s DPH aj s hydinovým mäsom. Celková predpokladaná škoda je až 43 miliónov eur. „Išlo o fiktívne obchody s hydinou v rokoch 2012 až 2015, keď tovar zostával na Slovensku, no fakturoval sa cez sériu firiem cez Poľsko. Následne si firmy uplatňovali neoprávnené vrátenie DPH,“ uviedol riaditeľ Finančnej správy František Imrecze s tým, že zatiaľ sa podarilo zachrániť asi tri milióny eur. Konateľov firiem z Košíc, Popradu, Kežmarku a Novej Ľubovne obvinili z krátenia daní a hrozí im až 12 rokov väzenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, ee

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Kde sa Slovákom žije najspokojnejšie: V tejto DEDINKE sú najlepšie podmienky na život!
ilustračné foto
Do vojny na Ukrajine sa mala zapojiť aj TÁTO krajina: HROZBA pre medzinárodné spoločenstvo! Príde reakcia?
Foto
Sexi bobistka sa vzdala slovenského občianstva: Podmienky u nás? Je to šialené!
Prezident SR Peter Pellegrini prijal v Prezidentskom paláci v Bratislave ministra zdravotníctva SR Kamila Šaška
Platy zdravotníkov sa zmenia! Prezident prezradil, čo sa podarilo vyrokovať
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Aktualizované
Potvrdené! Prezident sa rozhodol, či podpíše konsolidačný balík
(ilustračné foto)
Loď plná ľudí sa prevrátila pri pobreží Francúzska: Zahynulo malé dieťa!
Na archívnej snímke Richard Lintner a Juraj Slafkovský.
Foto
Lintner sa pustil do zväzu: Slafkovský? Samovražda a facka mladíkovi
Soukup na konanie svojej ex Hanychovej nenachádza slov.
Mimoriadne NECHUTNÉ! Vytočený Soukup reaguje na Hanychovej intímne PRIZNANIE
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Minister Takáč: PPA začne od novembra vyplácať zálohy na priame platby! Kto ich dostane?
Na archívnej snímke z 13. apríla 2022 vodca Hamasu Jahjá Sinwár.
Mrazivé VIDEO posledných chvíľ vodcu Hamasu! Dron natočil Sinwára tesne pred KONCOM
Kamarátov sledoval z obrovskej výšky.
Váš Tip
Traja kamaráti sa vybrali do lesa na Liptove, netušili, kto ich sleduje zo stromu: Šokujúce video!
Premiér Robert Fico (vľavo) a prezident Peter Pellegrini.
Konsolidačný balíček: Čaká sa na Pellegriniho podpis a čo predpokladá Fico!