Pri vzorkách však zostali nepríjemne prekvapení. Ako dopadli vybrané z nich?
Najväčšiu polemiku vyvoláva chov rýb na farmách, či obsah ťažkých kovov v mäse. Naopak, telu prospievajú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. „Meral sa obsah dioxínov, chlóru, olova aj kadmia,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Zákazníci môžu byť z tohto hľadisku spokojní a bez obáv. Nie je to tak pri zisťovaní prítomnosti baktérie listéria, ktorá môže v určitých prípadoch vyvolať aj smrť.
Európske nariadenie uvádza limit maximálne 100 životaschopných baktérii v jednom grame. Výrobok Connoisseur salmon norwegian traditionally mal však jednom grame až 4 500 týchto baktérií. „Na 45-násobné prekročenie limitu sme upozornili kontrolné orgány a celá šarža bola stiahnutá z trhu a dalšie prešli kontrolou. V žiadnej z ďalších troch šarží sa nadlimitné množstvo listérie nenašlo,“ vysvetlila Jarošová.