Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2016 17:55 | Správy | Zahraničné správy

Prípad, ktorý nasledoval po celosvetovom škandále: Výsluch Assangea v Londýne sa skončil

Na ekvádorskej ambasáde v Londýne v utorok prokuratúra ukončila dvojdňový výsluch zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea v rámci vyšetrovania, či je možné obviniť ho zo znásilnenia, ktoré mal spáchať vo Švédsku v roku 2010. Assange znásilnenie popiera.

Po skončení vypočúvania prokurátori nepovedali verejne nič o jeho prípadnom trestnom stíhaní ani o obsahu výsluchu, ktorý sa uskutočnil na pôde ambasády, na ktorú sa Assange uchýlil pred vyše štyrmi rokmi. Ekvádorskí prokurátori kládli Assangeovi otázky v prítomnosti švédskej prokurátorky Ingrid Isgrenovej a švédskeho policajného vyšetrovateľa. Assangeovho švédskeho obhajcu však k výsluchu nepustili; zastupoval ho obhajca z Ekvádoru, píše agentúra AP.

Švédski prokurátori zvážia Assangeovu verziu udalostí predtým, ako rozhodnú, či ho obvinia zo spáchania trestného činu. Ešte predtým dostanú písomnú správu od ekvádorských kolegov.

Pred začatím výsluchu sa prokurátori vyjadrili, že chcú od Assangea získať vzorku jeho DNA. Nie je však jasné, či s tým súhlasil a svoju DNA poskytol.

 

Švédski predstavitelia sa snažia získať informácie súvisiace s obvineniami dvoch Švédok, s ktorými sa Assange stretol v roku 2010 a ktoré tvrdia, že ich sexuálne zneužil. Niektoré časti obvinení z údajného sexuálneho zneužitia pritom už nevyšetrujú z dôvodu premlčania.

Assangea však vypočúvajú pre údajné znásilnenie jednej zo žien, ktorá naňho podala sťažnosť na úradoch. Zakladateľ WikiLeaks nebol obžalovaný ani obvinený, ale je naňho vydaný medzinárodný zatykač. Keby teda opustil ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, kde žije v azyle, britské úrady by ho okamžite zatkli.

Obvinenia zo sexuálnych zločinov nasledovali krátko po tom, čo Assange a jeho webová stránka WikiLeaks zverejnili státisíce strán tajných dokumentov americkej vlády; stal sa z toho celosvetový škandál.

Assange stále riadi spoločnosť WikiLeaks, ktorá na svojom webe zverejnila e-maily získané pri hackerských útokoch na volebný štáb americkej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, a to v posledných týždňoch pred voľbami. Clintonová nakoniec vo voľbách prehrala a novým šéfom Bieleho domu sa stane Donald Trump.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pátranie v oblasti Turčeka so šťastným koncom.
Foto
V lese nad Turčekom sa STRATILA hubárka! Do hory šli traja: Čo sa stalo?
Bol otec dcéry Naomi.
Foto
Náhle zomrel MMA zápasník († 38): V minulosti tvoril pár so speváčkou Demi Lovato
Trnavčan sa dostavil na súd.
AktualizovanéFoto
Tomáš na súde záhadne mlčal! Advokátka prehovorila: TAKTO mali seniori († 69, † 70) zomrieť
Juraj Loj si navliekol Petrine šaty!
Foto
V SND museli prešívať: Juraj Loj sa navliekol do Vajdovej ŠIAT! Sledujte tú FOTO
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze v Liptovskom Mikuláši.
Váš Tip
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze: Čo návštevníkov čaká na chutnom podujatí?
Cloe-up view of a pharmacist hands holding merchandise.
Ak máte vysoký tlak, zbystrite: Sťahujú z trhu TENTO liek! Môžete ho ďalej užívať?
Foto
Prídu na Slovensko hviezdy?! ME do 21 rokov lákajú už teraz
(ilustračné foto)
Koniec jesennej idylky? Počasie vám pokazí plány: Čo očakávajú meteorológovia?
Foto
Frustrovaný Slovan, naštvaný Oremus: Pecararo zlomil hokejku o tvár Jasečka
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Bývalý prezident Rudolf Schuster: Za svoju činnosť získal ocenenie!
Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Zabili vodcu Hamasu! Kamery odhalili niečo nečakané
Ján podľahol vážnym zraneniam po páde z balkóna.
Foto
Tragédia vo futbalovej rodine: Skočil Ján († 37) pred zrakmi rodičov po priznaní viny?! Prehovoril sused, ktorý všetko videl