Lenže kardiológovia tvrdia, že toto riziko je stále menšie v porovnaní s tým, ako môže alkohol prospievať obehovej sústave človeka. Podľa amerických expertov na zdravie srdca a ciev je ideálne dopriať si denne jedno slabé pivo. Pomáha znižovať hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazne znižuje riziko mŕtvice a infarktu. Vyplýva to zo sledovania osemdesiatich tisíc dospelých počas šiestich rokov.
Tí, ktorí konzumovali alkohol denne v striedmom množstve, mali hladinu nezdravého cholesterolu výrazne lepšiu než tí, ktorí nepili vôbec alebo pili príliš veľa. Pritom pivo sa prejavilo ako oveľa výhodnejší druh liehového nápoja ako destiláty, aj keď v objeme človek vypil rovnaké množstvo etanolu.
"U mužov, ktorí pili jedno až dve pivá denne, a u žien, ktoré pili jedno pivo denne, bola hladina zdravého HDL cholesterolu vyššia ako u abstinentov či ťažkým konzumentov alkoholu," tvrdia autori z Pensylvánie a Americkej kardiologickej spoločnosti. Víno bolo z analýzy vyradené pre nedostatočné zastúpenie v populácii. Štúdia z Európy ale naznačujú, že ešte lepšie účinky než pivo má na zdravie srdca a ciev práve červené víno. Tak na zdravie!