Nitra sa v ostatných rokoch stáva Mekkou ručne vyrábanej čokolády na Slovensku. Návštevníci sladkého festivalu mali okrem možnosti ochutnať rozličné druhy čokolád vidieť ako jediní v Európe i celý proces výroby čokolády, teda od praženia kakaových bôbov, sekanie, čistenie, mletie, konšovanie, temperovanie až po jej formovanie a chladenie.
"Na festivale sa predstavili aj dvaja z piatich Fino de Aroma master chef chocolatierov na svete, Emmanuel Hamon z Francúzska a Karol Stýblo zo Slovenska, ktorých dopĺňali jeho krajan Peter Ďuraj a Július Fulop z Čiech. Spolu tvorili sochy z čokolády, francúzske a slovenské dezerty, ba predviedli i zdobenie čokoládou či výrobu tých najhlahodnejších praliniek na svete," prezradila Katarína Jaklovská manažérka Lyra chocolate z Ivanky pri Nitre, nášho známeho a medzinárodne uznávaného výrobcu ručne vyrábaných čokolád a čokoládových výrobkov.
Práve táto spoločnosť, ktorá patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku, nás bude v decembri reprezentovať v New Yorku, kde na pôde OSN predvedie svoj koncept horúcej čokolády s jablkovým pivom.