Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2016 10:01 | Správy | Politika

Revolúcia sa začala na nádvorí VŠMU, takto si na ňu spomínajú tí, ktorí sa vzbúrili: Naštartovala nás správa o smrti študenta!

Povedali si - stačí! Na jeseň roku 1989 revolúcia už doslova visela vo vzduchu. Komunistický režim strácal silu v celej východnej Európe a bolo jasné, že skôr či neskôr sa zrúti aj v Československu.

Na Medzinárodný deň študentstva sa v Prahe uskutočnila demonštrácia, kde podľa pôvodných správ zahynul jeden študent. Práve táto správa naštartovala aj slovenských študentov, ktorí sa vzbúrili a vyhlásili štrajk, ktorý nakoniec smeroval až k úplnému pádu socializmu v Československu. Ako si na tie dni spomínajú lídri študentov dnes? 

 

Prvú iskričku revolúcie rozdúchali študenti už večer 16. novembra. Na bratislavskom Mierovom námestí sa vtedy stretlo približne 250 študentov, ktorí čoraz silnejšie pociťovali, že nespokojnosť s režimom musia prejaviť aj nahlas na verejnosti. „Tento prvý verejný protest slovenských študentov od januára 1969 nebol povolený. A ani nemohol, žiadosť príslušným oficiálnym inštitúciám o jeho povolenie totiž vôbec nebola zaslaná,“ spomína účastník protestu Milan Novotný. Revolučné bzučanie silnelo čoraz viac.

Otvoriť galériu

Miloš Lauko (52) bol v roku 1989 študentom VŠMU, Peter Tóth (51) chodil na Matfyz. Aj keď sa náznaky uvoľňovania režimu objavovali už skôr, ani jeden z nich netušil, čo pražský protest zo 17. novembra prinesie. „Cez víkend sme sa dozvedeli o piatkových udalostiach v Prahe, o zbitom a zabitom študentovi a povedali sme si, že je to niečo hrozné, že na to musíme reagovať,“ hovorí Lauko. Spomína, že bol vždy sklamaný z toho, keď sa vrátil z nejakého protestu v Prahe a na Slovensku sa nič nedialo. Ešte cez víkend pokreslili chodby v internáte šibenicami, na ktorých bol zavesený kosák a kladivo, no všetko sa začalo až v pondelok. „Ráno sme čakali za bránou VŠMU študentov a hovorili sme im, čo sa stalo v Prahe a že ideme štrajkovať,“ vysvetľuje Lauko. Okrem toho sa organizovali aj študenti Univerzity Komenského, a tak pomerne rýchlo padlo rozhodnutie, že sa študenti stretnú na Hviezdoslavovom námestí.

Otvoriť galériu

Nadšenie aj strach

Po stretnutí na námestí študenti smerovali naspäť do svojich škôl, študenti VŠMU v ich škole vyhlásili okupačný štrajk. „V prvých dňoch sa veľmi rýchlo spravil akýsi poriadok a systém, založilo sa študentské centrum, zohnali sa baby, ktoré na písacích strojoch rozmnožovali informácie a letáky,“ objasňuje situáciu Peter Tóth. Študenti vytvorili akési „úderky“, ktoré tlačené informácie rozširovali aj do ďalších miest na Slovensku. Nadšenie na začiatku revolúcie sa však počas prvých dní miešalo so strachom. „Prvých desať dní, keď sa to uvoľnilo, prichádzali správy, že milicionári sú nachystaní v autobusoch, že sa to chystá celé rozbiť do krvi,“ hovorí Tóth. Lauko si spomína aj na to, ako utekal pred doktorom, ktorý mu mal pichnúť injekciu s vápnikom a vitamínmi. „Bál som sa, že ma chcú uspať, že chcú zneškodniť revolúciu,“ hovorí dnes už s úsmevom.

Otvoriť galériu

Od študentov k politikom

VPN sa k študentskému revolučnému hnutiu pripojila takmer okamžite. „VPN po vzniku v Umeleckej besede si dala za cieľ spoluprácu so študentmi a na VŠMU sme mali svoju základňu. Boli to fantastickí ľudia, ktorí celé noci prepisovali, zabezpečovali organizáciu, chodili do podnikov, aby podporili generálny štrajk,“ spomína si na novembrové udalosti jeden z tribúnov ľudu Ján Budaj. VPN a študenti spolu fungovali približne prvých desať dní, pred mítingmi viedli rozhovory. „Prvých desať dní spolu zasadali študentské hnutie a VPN,“ hovorí Tóth. Miloš Lauko však spomína aj na to, že neskôr vypukli medzi študentmi a VPN aj spory. „Raz vyšli noviny s požiadavkami, pod ktoré bolo podpísané koordinačné centrum VPN aj študentského hnutia. Ale od nás o tom nikto nič nevedel,“ tvrdí Lauko. Dodáva tiež, že aj zrušenie vedúcej úlohy komunistickej strany bol nápad, ktorý vyšiel od študentov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne
vojaci
Ministerstvo obrany chce nakúpiť tisíce pechotných zbraní: Majú stáť 157 miliónov eur
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán si nedával servítku pred ústa: Okrem nás chcú všetci VOJNU! Neuveríte, čo tvrdí
Ruský prezident Vladimir Putin.
Test JADROVÝCH zbraní v Rusku?! Znepokojivé, čo sa v krajine deje: Putin posiela Západu ODKAZ
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.
Sestry odmietajú zásah do zákona o mzdách zdravotníkov: Podľa nich utrpí kvalita starostlivosti
George Michael († 53) zomrel na Štedrý deň v roku 2016.
Foto
Prasklo dlhoročné TAJOMSTVO Georga Michaela († 53): Mal sex s TÝMTO mužom!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Fico prehovoril o severokórejských vojakoch na Ukrajine: Pozrite sa, čo tvrdí
Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
Váš Tip
Odborník dal definitívnu bodku za nekonečnou hádkou hubárov: Vytrhávať huby alebo odrezať?
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini podpíše zákon o transakčnej dani, ale... Prihovoril sa vláde
Brat Arnolda, ktorý zahynul pri páde letu 447, prezradil, kto zavinil smrť všetkých na palube!
Foto
Odhalenie o lete, pri ktorom zahynuli Slováci: Brat Arnolda († 33) vie, kto zavinil SMRŤ 228 ľudí! PRVÝKRÁT prezradil klamstvá a…