Hlavnú surovinu na výrobu čokolády tvorí kakaová hmota a kakaové maslo. Práve maslo spôsobí, že sa čokoláda na jazyku rozplýva, má lesklý a hladký povrch, jemnú chuť. „Rastlinné tuky také vlastnosti nemajú, čo sa prejavuje na chuti aj textúre,“ upozornila Hana Večerková z Iniciatívy Vím, co jím a piju.
Ako ďalej vysvetlila, je dobré si prečítať zloženie. „Platí, že výrobcovia sa radi pochvália kvalitným zložením. Ak tam nájdete kakaové maslo, máte pred sebou čokoládu,“ doplnila Večerková. Legislatíva však povoľuje pridanie rastlinných tukov, no ide len o 6 druhov tropického tuku, nesmie nahradiť kakaové maslo a môže tvoriť maximálne 5 percent.
Ako ich rozoznať
Náhrady
- sú označené ako mliečna alebo kakaová pochúťka či poleva
- neobsahujú kakaové maslo ani hmotu
- sú vyrobené z rastlinného tuku
- v zložení je len kakaový prášok
Čokoláda
- musí mať v názve výrobku alebo na obale obsah kakaovej sušiny v %
- v zložení sa uvádza kakaová hmota alebo maslo
- horká čokoláda musí obsahovať aspoň 35 %, mliečna 25 % a biela minimálne 20 % kakaovej sušiny