Vylúčiť mäso z jedálnička na celý rok je krok, ktorý si väčšina ľudí nedokáže ani predstaviť. Prečítajte si zoznam niekoľkých výhod, ktoré by vám to mohlo priniesť a svoj názor možno zmeníte.
1. Chudnutie
Priemerný človek môže zhodiť približne 4,5 kila za rok. Vedci z Medicínskej univerzity Georga Washingtona vo Washingtone vyhodnotili 15 štúdií po celej Európe a Amerike. Zistlili, že strava, ktorá je založená na rastlinách vám pomôže schudnúť bez počítania kalórií, či zmeni cvičebných návykov, píše portál Independent. Ďalšia štúdia dokázala, že vegetariánsky strava môže znížiť index telesnej hmotnosti (BMI).
2. Nižšie riziko srdcových chorôb
Vegetariánska strava znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak.
3. Menšie riziko cukrovky
Vedci zistili, že ľudia, ktorí konzumujú mäso každý týždeň majú o 29 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky než vegetariáni. Ľudia, ktorí konzumovali nejako spracované mäso mali pravdepodobnosť vyššiu až o 38%.
4. Menšie riziko rakoviny
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikuje mäso ako karcinogénne. To znamená, že slanina a salámy sú zaradené do rovnakej kategórie ako cigarety a gama žiarenie. Najhoršie je na tom červené mäso.
5. Zmena črevných baktérií
Štúdia z Mestskej univerzity v New Yorku zistila, že vegetariáni majú v tráviacom trakte viac druhov ochranných črevných baktérií než pojedači mäsa.
6. Lepší pocit po cvičení
Ak vás bolia svaly po cvičení, môže to mať spojenie so stravovacími návykmi. Mäsitá strava je plná proteínov, ktoré sú ťažké a môžu viesť k hromadeniu odpadových látok v svaloch, ako kyseliny močovej alebo mliečnej. Podľa doktora Chidi Ngwaba to môže spôsobovať bolesti a pomalšie zotavovanie svalov.