Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2016 04:00 | Správy | Domáce správy

Mäsiar Imrich Lintner radí: Na škvarky je najlepšia slanina z bravčového chrbta!

Bravčová masť a škvarky hlásia v slovenských domácnostiach návrat! Niektoré výskumy totiž vyvrátili, že masť je taká škodlivá ako sa tvrdilo. Dokonca je vraj zdravšia ako stužené rastlinné tuky.

Ak máte teda chuť na dobré škvarky, môžete si ich urobiť aj doma. Ako na to, poradí majster mäsiar Imrich Lintner z Dunajskej Lužnej. Imrich Lintner sa mäsiarskemu remeslu venuje prakticky po celý život. Pričuchol k nemu už ako malý chlapec, pretože aj jeho dedo bol mäsiarom. „Naučil som sa od neho veľa vecí a využívam to dodnes,“ hovorí Lintner. A hoci jeho mäsiarstvo nie je veľké, na jeho výrobky stoja v radoch ľudia nielen z Dunajskej Lužnej, ale aj zo širokého okolia.

 

Keď robí domáce škvarky, míňajú sa ako teplé rožky, a to doslova, ešte teplé... „Pamätám si, že keď som sa učil za mäsiara, škvarkami kŕmili svine na družstve, pretože ich nikto nechcel a stáli pár halierov. Dnes sú u nás najžiadanejším produktom,“ dodáva s úsmevom Lintner. Ako si teda doma vyškvariť dobré a chutné škvarky? Nie je to vôbec zložité, ale potrebuje to svoj čas.

Otvoriť galériu

Ako na to:

1. Na škvarenie je najvhodnejšia pevná, tuhá slanina z chrbtovej časti prasaťa. Ak máte radi škvarky prerastené mäsom, vhodná je slanina z bravčového boku zrezaná z oblasti rebier. Nižšie pod rebrami je už slanina príliš prerastená a nie celkom vhodná na škvarky a vytápanie masti. Z 5 kg slaniny získate približne 1 kg škvariek a 2 až 3 litre masti.

2. Slaninu narežte na pásy, ak má ešte kožu, zrežte ju. Potom ju nakrájajte na kocky veľké približne 2×2 cm.

3. Slaninu vložte do hrnca, pridajte maximálne 2 dl vody, aby sa nepripálila, a za stáleho miešania ju škvarte na miernom ohni, pokiaľ nepustí masť. Potom môžete teplotu mierne zvýšiť.

4. Kocky slaniny stále miešajte. Keď pustia masť a sfarbia sa dozlatista, pridajte na 5 kg slaniny 1 dl mlieka. Vhodnejšie je mlieko z automatu ako trvanlivé zo škatule. Pridáva sa kvôli peknej farbe škvariek.

5. Škvarky podliate mliekom začnú peniť, ale pena sa postupne počas miešania stráca.

6. Masť môžete z hrnca priebežne odoberať a cez sitko ju prelievať do inej nádoby (geletky), kde bude tuhnúť. Keď škvarky plávajú na povrchu masti, majú peknú hnedú farbu a typický šušťavý zvuk, sú hotové.

7. Masť cez sito zlejte, škvarky v site postláčajte pomocou hrnčeka, aby neboli veľmi mastné. Potom ich ešte teplé trochu posoľte a rozložte na plech, aby vychladli. Ak chcete mať škvarky paprikové, primiešajte k nim ešte mletú červenú papriku. Škvarky sú výborné nielen na priamu konzumáciu, ale sa z nich dajú napiecť pagáčiky, koláče a urobiť výborná nátierka.

Otvoriť galériu

Pagáčiky starej matere

Otvoriť galériu
Pagáčiky starej mamy.
Zdroj: Imrich Lintner

Suroviny: 500 g polohrubej múky • 200 g škvariek • 1 žĺtok • soľ • 2,5 dl sladkej smotany • 1 KL cukru • 120 g masla • 20 g droždia • mlieko

Postup: Pomleté škvarky zmiešajte s maslom a so soľou. Z múky, zo smotany, z droždia, zo soli, žĺtka a z cukru urobte hladké kysnuté cesto, ktoré po­dľa potreby rozrieďte mliekom a nechajte kysnúť 15 minút. Škvarky rozdeľte na tri diely. Kysnuté cesto rozvaľkajte, na jeho dve tretiny natrite jeden diel škvariek (ak sa nedajú natierať, trochu ich zohrejte), cesto preložte na tretiny a nechajte stáť 20 minút. Natieranie a prekladanie zopakujte ešte dva razy. Potom nakysnuté cesto rozvaľkajte asi na 1,5 cm a pohárom vykrajujte pagáčiky. Nožom navrchu pagáčikov naznačte mriežku, potrite ich vajíčkom a na plechu nechajte ešte podkysnúť. Pečte doružova.

Klasická natierka

Otvoriť galériu
Klasická nátierka.
Zdroj: Imrich Lintner

Suroviny: 100 g škvariek • 1 natvrdo uvarené vajce • 1 cibuľa • horčica • soľ • mleté čierne korenie

Postup: Škvarky najemno zomeľte na mlynčeku, pridajte podľa chuti soľ, korenie, horčicu, nadrobno nakrájané uvarené vajíčko a cibuľu. Všetko spolu dobre premiešajte, prípadne ešte dochuťte a odložte do chladničky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najčítanejšie
24h /  3d /  7d
Friedrich Merz sa pravdepodobne stane novým nemeckým kancelárom.
Výsledky predčasných volieb v Nemecku: Rekordný zisk krajnej pravice!
V Iráne sa zišli tisícky ľudí na protest proti izraelskému útoku na vodcu.
Státisíce ľudí dali posledné zbohom izraelskému vodcovi: Miloval ĽUD a ľud miloval jeho
Friedrich Merz sa prihlásil k víťazstvu vo voľbách
Víťaz nemeckých volieb Merz má jasné ambície: TOTO sú jeho priority!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Olaf Scholz po voľbách v Nemecku priznal PORÁŽKU: Kto vyhral?
Nové správy o stave pápeža Františka: Objavila sa ďalšia KOMPLIKÁCIA
Myslela si, že je Maddie, lebo sa na ňu podobá.
Šokujúci posun: Juliu, ktorá tvrdí, že je stratená Maddie McCann, rieši POLÍCIA!
Ďalšie narodeniny už so svojou dcérkou neoslávi.
Foto
Mamička († 20) zomrela na dcérinej oslave: Tragická chyba pri vdýchnutí hélia!
Na archvínej snímke z 18. novembra 2024 v Jeruzaleme izraelský premiér Benjamin Netanjahu reční pred poslancami parlamentu.
Prvá fáza prímeria netrvala dlho a Izrael už má bočné úmysly: Netanjahu pohrozil Hamasu, že...
Sick adult woman coughing covering mouth with tissue sitting on a couch at home
Nikdy neignorujte tento príznak prechladnutia a chrípky! Zahrávate sa so životom
Jej radou pre ostatných je nevzdávať sa.
Foto
Klaudia je dôkazom, že keď sa chce, tak sa dá: Úžasná premena 49-ročnej mamy 2 detí za polroka!
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zagratulovala Mikaele Shiffrinovej k historickému úspechu.
Foto
Vlhová posiela odkaz Shiffrinovej: V jej ére som ju potrápila, ale...
Česká speváčka Petra Janů.
Petra Janů podstúpila PLASTIKU, teraz to ľutuje: Toto bude mať už navždy na tvári!