Chutné jedlo však treba vždy zapiť. Nový Čas preto preskúmal so someliérom Lukášom Záleským (22) z Pavúk wine restaurant v Modre vianočnú ponuku vín na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Sledovali sme vzhľad, aromatiku a chuť vína. „Hodnotí sa telo, teda plnosť chuti, cukornatosť, alkohol, teplota, perlivosť alebo perzistencia, čo je dĺžka trvania chuti v ústach,“ vysvetlil someliér. Ktoré víno je najlepšie a s čím sa ho oplatí vychutnať?
Čo sa hodnotilo?
Someliér Lukáš Záleský
Vzhľad: Pri dobrom svetle sledujeme farbu, čírosť, perlivosť, meniskus a viskozitu. Meniskus je farba vína na okraji. Viskozita zasa hutnosť vína. Sledujeme ju zatočením vína v pohári. Ak sa tvoria slzy, ktoré pomaly stekajú po stenách, ide o hutné víno s vyšším alkoholom alebo so zvyškovým cukrom.
Aromatika: Môžeme nájsť vône ovocného, kvetinového, korenistého charakteru, v prípade starších vyzretejších vín aj vône živočíšne alebo petrolejové. Závisí to od odrody hrozna, spôsobu vinifikácie a veku vína. V niektorých prípadoch je víno technicky nezvládnuté, čo naznačuje skôr zápach ako vôňa.
Chuť: Hodnotí sa telo, teda plnosť chuti, cukornatosť, alkohol, teplota, perlivosť alebo perzistencia, čo je dĺžka trvania chuti v ústach. Má dokonca vlastnú jednotku kaudália, ktorá sa rovná jednej sekunde. Môžeme nájsť rôzne chute, podobne ako vône v aromatike.
Farda Matyšákovo víno
biele sudové víno
- Ide o sudové víno bez chráneného označenia pôvodu. Je to mladé víno, podľa farby a aromatiky je veľmi svieže, ovocné. Má herbálny charakter lipového kvetu. Je to polosuché víno, v chuti ovocné, stredne až menej plné so známkami dužinatého ovocia, ako je marhuľa. Má krátku dochuť.
Vzhľad: 1
Aromatika: 1
Chuť: 1
Cena: 0,75 €/1 dl
Celkové hodnotenie: 1
Tip: kuracia cigánska
Víno Levice
Alibernet, ročník 2015
- Už tmavorubínová farba nasvedčuje, že je to naozaj alibernet. V aromatike cítim višňu, višňu v čokoláde s jemným tónom vanilky, čo nasvedčuje, že víno zrelo v dubovom sude. Víno je suché, plné, cítiť tmavé bobuľové ovocie a trpkosť, respektíve až veľmi výrazný tanín v závere. Dlhá perzistencia chuti. Hodí sa k mäsu, ideálne k hovädzine a divine.
Vzhľad: 1
Aromatika: 1
Chuť: 2
Cena: 1,20 €/1 dl
Celkové hodnotenie: 1
Tip: klobása
Svet varených vín
Čierny medveď
- Je to víno z čiernych ríbezlí. Podáva sa teplé. Má ovocnú aromatiku, cítiť vôňu výrazne dominantných ríbezlí. Víno je sladké, najmä v tomto počasí je jeho teplota viac ako potešujúca. Je to špecifické víno, nedá sa v ňom hľadať nič iné ako toto ovocie.
Vzhľad: 1
Aromatika: 1
Chuť: 2
Cena: 0,65 €/1 dl
Celkové hodnotenie: 1
Tip: maková štrúdľa s višňami
U Demänovky
Veltlínske zelené, ročník 2015, Slovenské Vinice
- Farba má zelenkastý odtieň, aromatika je ovocná, cítim zelené jabĺčko a egreš. Chuť je svieža, suchá, cítiť kyselinku v strede chuti aj v dochuti. Je tam však jemne horkastá dochuť, čo hodnotím ako mínus.
Vzhľad: 1
Aromatika: 1
Chuť: 2
Cena: 1 €/1 dl
Celkové hodnotenie: 2
Tip: ryba, lokša
Tokaj Macik Winery
Lipovina, ročník 2015
- Aromatika je veľmi slabá, cítiť jemný náznak herbálnych tónov. Víno je cukornatosťou polosuché až polosladké. Chuť má príjemnú a čistú, má ovocný charakter a celkom dlhú dochuť. Na konci však cítiť slabú horkosť. Keďže má vyšší zvyškový cukor, hodí sa k nemu pečienka.
Vzhľad: 1
Aromatika: 2
Chuť: 1
Cena: 0,75 €/1 dl
Celkové hodnotenie: 2
Tip: lokše s pečienkou