Prečo sa to deje a kedy hrozia človeku omrzliny? Ako rozpoznať hroziace podchladenie a je otužovanie naozaj dobré pre odolnosť nášho organizmu?
Pozor na podchladenie!
Pri hypotermii teplota tela klesne pod hodnotu nutnú na normálny metabolizmus, teda 36,8 ˚C
1. štádium
- teplota klesne na 35 až 37 ˚C
- ruky sú skrehnuté
- dýchanie je plytké
- výskyt husej kože
- ak sa osoba nevie dotknúť palcom malíčka, prechádza do druhého štádia
2. štádium
- teplota klesne na 33 - 35 ˚C
- zlá svalová koordinácia
- ťažkopádne pohyby
- pery, uši či končeky prstov zosinavejú
3. štádium
- telesná teplota sa zníži na 32 ˚C
- problémy s vyjadrovaním, strata pamäti
- pri poklese teploty na 30 stupňov koža zmodrie a nafúkne sa
- chôdza je nemožná, znižuje sa pulz a spomaľuje dýchanie
- nastáva zlyhávanie hlavných orgánov
Pozor: Pri poklese telesnej teploty na 25 až 24 ˚C môže nastať smrť.
Čo sa deje s telom pri mrazoch?
Oči
- nezamrznú, pretože sú uložené v hlave, ktorá tvrdo pracuje, aby sa zahriala
- slzy obsahujú soľ, ktorá znižuje teplotu tuhnutia
Žalúdok
- chlad môže pôsobiť ako stresový faktor a vyvolať vznik vredu
Močový mechúr
- keď je vonku chladno, chodíme častejšie na malú potrebu
- vystavenie chladu spôsobuje zredukovanie prietoku krvi, čo celkovo znižuje objem krvi v tele
- organizmus odpovedá znížením podielu tekutín v tele častejším močením
Prsty
- telo pri zásobovaní teplom uprednostňuje vnútorné orgány
- preto sa znižuje prietok krvi do končatín, najmä prstov
Cievny systém
- šok z pôsobenia chladu a prehnanej reakcie na prudký podnet z termoreceptorov môže spôsobiť náhle stiahnutie ciev mozgu a srdca
- hrozí infarkt a mozgová príhoda
Líca
- ak teplota klesne pod 10 stupňov, cievy sa rozšíria a na koži to spôsobí začervenanie
Uši
- sú vystavené veľkému riziku, keďže sa na nich nenachádzajú žiadne veľké svaly vytvárajúce teplo
Nos
- v snahe zahriať ľadový vzduch pred vstupom do pľúc sa zvyšuje prietok krvi v nosných dierkach, čo vedie k zvýšenej produkcii hlienu
Kedy je zima nebezpečná
0 až - 9 oC
- nízke riziko vzniku omrzlín
-10 až - 27 oC
- nízke riziko vzniku omrzlín alebo podchladenia, ak nezostanete vonku dlho bez dostatočnej ochrany proti zime
-28 až - 39 oC
- pokožka sa ochladí v priebehu 10 až 30 minút
- riziko omrzlín a vzrastá riziko podchladenia
-40 až - 47 oC
- koža sa ochladí už za 5 až 10 minút
- vysoké riziko vzniku omrzlín a podchladenia
-48 až - 54 oC
- pokožka sa ochladí už za 2 až 5 minút
- veľmi vysoké riziko vzniku omrzlín a vysoké riziko podchladenia
Chlad zlepšuje imunitu
Igor Vozár, internista
Organizmus je nastavený na konštantnú teplotu, ktorej všetko podriaďuje. Chlad predstavuje istú formu stresu. Jeho opakovaným pôsobením sa človek stáva odolnejším proti zime a z chladu vznikne pozitívny stres. Ten zvyšuje našu imunitu a všetky adaptačné mechanizmy.
Ako postupovať pri omrzlinách
Príznaky:
- pokožka sa zdá bledá a vosková
- kožné tkanivo je ľadové
Prevencia:
- premiestnite osobu do teplej miestnosti
- postihnuté miesta sa nesmú dotýkať horúcich ani studených predmetov
- omrznuté miesta treba ohrievať postupne, inak sa môže poškodiť tkanivo
Aké bude počasie