Odporúča to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ako uviedla vo štvrtok v Bratislave na stretnutí s novinármi ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS), je kvalita a bezpečnosť potravín ako aj ochrana spotrebiteľa prioritou rezortu. Preto sa i počas predvianočných sviatkov počas dvoch mesiacov zamerali kontroly potravín ako aj priamo výrobcov zo strany Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Inšpektori pri kontrolách zistili nedostatky u 8,9 % výrobkov z 8300 kontrol.
Výsledky kontrol, podľa Matečnej, potvrdili aj predchádzajúce zistenia, že pri nakupovaní nie je dobré experimentovať s potravinami pochybného pôvodu a neoverených značiek.
Kontroly prebiehali vo všetkých článkoch potravinového reťazca, teda od prvovýrobcov a spracovateľov, cez transport a skladovanie až po obchod. Podľa Jozefa Bíreša, Ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, kontroly sa zamerali na potraviny živočíšneho pôvodu, rastlinného a zmiešaného pôvodu. Najväčšie problémy zaznamenali kontrolóri pri niektorých druhoch vajec a olejov.
"V rámci vianočných kontrol sme sa zamerali na došetrovanie vajec kontaminovaných salmonelou enteritidis z Poľska. Potvrdili sme, že uvedené vajcia od poľského producenta boli na Slovensko dovezené aj napriek tomu, že v rýchlom výstražnom systéme Slovensko nebolo uvedené. Vajcia boli stiahnuté z trhu a ich predaj bol zakázaný," zdôraznil Bíreš.
Medzi najčastejšími zistenými nedostatkami bola nevyhovujúca hygiena (41,17 %), nedodržaný teplotný režim (23,52 %), znemožnená vysledovateľnosť, chýbajúca dokumentácia (23,52 %).