Biele víno mierne zvyšuje riziko rakoviny kože. Jeden pohárik bieleho vína denne zvyšuje riziko výskytu melanómu, teda jednej z najsmrteľnejších rakovín, o 13%. Pri pití červeného vína podobné riziko nehrozí. Riziká nehrozia ani pri iných druhoch alkoholu.
Štúdia prebehla na Brown University pod vedením doktorky Eunyoung Cho. Analyzovala informácie od 210 tisíc zdravotných špecialistov, ktorí boli pozorovaní 18 rokov. Ľudia, ktorí pijú biele víno majú o 7% väčšiu šancu, že dostanú rakovinu kože na miestach tela, ktoré nie sú vystavené slnku, než ľudia, ktorí biele víno nepijú. S množstvom vypitého vína sa riziko rakoviny zvyšuje.
Prospešnosť červeného vína sa prisudzuje látke resveratrol. Tá má chrániť orgány. Kritici ale upozorňujú, že nie všetky štúdie dokázali prospešnosť resveratrolu v červenom víne potvrdiť. Koncentrácia látky je navyše v nápoji tak malá, že nedokáže paradox vysvetliť.
Biele víno má na rozdiel od červeného vína priaznivý vplyv na pľúca. Výsledky testov vykonaných s viac ako 1500 dobrovoľníkov z New Yorku ukázali, že ľudia, ktorí pili biele víno, dýchali lepšie než tí, ktorí pili pivo alebo destiláty.
S pribúdajúcim množstvom štúdií na vplyv pitia červeného a bieleho vína sa dá s istotou povedať len to, že podobne ako u všetkých potravín, konzumácia oboch má určité klady, ale aj zápory. Najväčším problémom zostáva fakt, že väčšina ľudí nedodržiava odporúčané množstvo na konzumáciu.