Štedrá večera je iná v jednotlivých rodinách, regiónoch, ale závisí aj od životného štýlu či finančného zabezpečenia. Máte radi klasiku, jete zdravo, alebo potrebujete na večeri ušetriť? Nový Čas v spolupráci s reštauráciou Vinum Galeria Bozen v Pezinku pripravil 3 návrhy sviatočnej večere s cenou pre štyri osoby.
Fit Večera 13€/4 osoby
Cviklová polievka
- 0,5 kg čerstvá cvikla
- 1 cibuľa
- tymian
- med
- soľ
- biely jogurt
- olej
Na troške oleja si opražíte nakrájanú cibuľu. Cviklu očistíte a nakrájate na menšie kúsky, pridáte k osmaženej cibuli. Zalejete vodou, pridáte tymian a varíte domäkka cca 20 minút. Po uvarení rozmixujte do hladka a pridajte med a soľ. Na tanieri dozdobte jogurtom.
Tip: Namiesto cvikly môžete použiť mrkvu a zázvor.
Závitky zo pstruha plnené listovým špenátom s quinoa rizotom a cottage syrom
- 4 ks pstruh dúhový
- 100 g špenát listový
- 250 g quinoa (mrlík čilský)
- 100 g cottage syr
- soľ
Pstruhy očistíte a umyjete. Z každého spravíte 2 filetky, na ktoré uložíte listový špenát. Osoľte a filetku zrolujte a prepichnite špáradlom. Varte na pare 10 minút. Quinou opláchnite, aby ste ju zbavili horkosti. V dostatočnom množstve mierne osolenej vody ju varíte 15 minút. Uvarenú zmiešajte s cottage syrom.
Tip: Do rizota môžete zamiešať aj najemno nakrájaný pór.
Tekvicový muffin
- 200 g ošúpaná maslová tekvica
- 200 g zapekané čokoládové müsli
- 50 g maslo
- 1vajce
- 50 g hnedý cukor
- 1 kávová lyžička prášku do pečiva
Tekvicu vymixujete s trochou vody do kašovita a zmiešate s müsli. Nechajte postáť cca 15 minút. Medzitým vyšľahajte maslo s vajcom a cukrom. Všetko spolu zmiešajte a pridajte prášok do pečiva. Naplňte formy na muffin do ¾ a pečte 25 minút pri 160 °C.
Tip: Muffin môžete pred pečením naplniť kúskom horkej čokolády.
Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 572,5 kJ/1 093 cal
Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 297 kJ/788 cal
Polievku nemusíte dosládzať medom, cvikla má sladkastú chuť. K pstruhom pridajte menšiu prílohu a namiesto müsli použite pri príprave tekvicových muffinov ovsené vločky a kakao.
Tradičná večera 12 €/4 osoby
Kapustnica
- 300 g kvasená kapusta
- 1 cibuľa
- 10 g mletá červená paprik
- 2 strúčiky cesnaku
- 15 g sušené alebo mrazené hríby
- 200 g údené bravčové rebrá
- 1 klobása
- 100 g zemiaky
- 150 g smotana na šľahanie
- 2 sušené slivky
- bobkový list
- celé čierne korenie
- nové korenie
Pripravíte si cibuľovo-paprikový základ, zalejete vodou, do hrnca vložíte údené rebrá a klobásu, pridáte koreniny. Po uvarení kosti vyberiete, vložíte kapustu, obraté mäso a klobásu, nakrájané sušené slivky a sušené hríby, ktoré ste vopred namočili do studenej vody. Zalejete smotanou na šľahanie. Polievku môžete dohustiť nastrúhaným zemiakom.
Tip: Kapustnica sa dá, samozrejme, spraviť aj bez mäsa.
Vyprážaný kapor
- 4 podkovičky z kapra
- olej alebo bravčová masť na vyprážanie
- soľ
- 0,7 l mlieko
- múka hladká
- 2 vajcia
- corn flakes
Podkovičky kapra umyjete a zalejete osoleným mliekom, v ktorom ich necháte cca 12 hodín. Potom ich vyberiete a osušíte. Obaľte v trojobale, ale namiesto strúhanky použite rozdrtené corn flakes. Smažíte do chrumkava.
Majonézový šalát
- 1kg uvarené a ošúpané zemiaky
- 150 g varená mrkva
- 150 g sterilizovaný hrášok
- 150 g sterilizované uhorky
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- soľ
- cukor
- mleté čierne korenie
- horčica
- majonéza
Nakrájate zemiaky a mrkvu, pretlačíte vajíčka a všetko spolu dáte do misy aj so sterilizovaným hráškom a s nakrájanými uhorkami. Nakrájanú cibuľu prevaríte v náleve z uhoriek. Cibuľu scedíte a nálev si odložíte na zriedenie šalátu. Pridajte majonézu a najemno nakrájané ošúpané jabĺčko. Všetko spolu premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, korením, cukrom a horčicou, prípadne zrieďte odloženým nálevom.
Vianočná štrúdľa
- 200 g lístkové cesto
- 2 jablká
- 100 g tvaroh
- 50 g kryštálový cukor
- 20 g detská krupica
- 1pl mletá škorica
- sušené hrozienka
- 1 vajce
Lístkové cesto rozvaľkáte na pomúčenej doske. Očistené jablká nastrúhate a zmiešate s tvarohom, cukrom a so škoricou. Vytvorenú plnku rozostrete po prednej polovičke cesta. Štrúdľu stočíte a položíte na plech. Vrch poprepichujte vidličkou, potrite vajíčkom a dajte piecť na 40 minút pri 160 °C.
Tip: Štrúdľu môžete naplniť aj inou plnkou, napríklad makovou.
Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 8 345 kJ/1 994 cal
Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 5 475 kJ/1 308 cal
Do polievky použite namiesto smotany na šľahanie smotanu na varenie a namiesto klobásy pridajte chudé bravčové mäso. Upečte kapra v rúre a do šalátu dajte namiesto majonézy jogurt. Pri dezerte rozvaľkajte cesto čo najtenšie, tak, aby ste použili len polovicu.
Lacnejší variant 9,50 €/4 osoby
Šošovicová polievka
- 200 g šošovica
- 4 sušené slivky
- 200 g smotana na varenie
- 1cibuľa
- olej
- bobkový list
- celé čierne korenie
- soľ
- ocot
- voda
- hladká múka alebo Solamyl
Nakrájanú cibuľu si opražíte na troche oleja. Pridajte šošovicu, zalejte ju vodou, osoľte, pridajte korenie, bobkový list a nakrájané slivky. Varte, pokým šošovica nezmäkne. Pridajte smotanu na varenie a dohustite múkou alebo Solamylom rozmiešanými vo vode. Krátko prevarte a podľa chuti pridajte ocot.
Tip: Do šošovicovej polievky môžete pridať aj hríby
Pečené rybie filé s citrónom a sedliacke zemiakové pyré
- 600 g rybie filé
- 1 citrón
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1,5 kg zemiaky
- 2 cibule
- maslo
- olej
- soľ
Filé si osoľte a okorente. Uložte ho na plech a na každý kúsok položte koliesko citróna. Vložte do rozohriatej rúry a pečte pri 180 stupňoch asi 15minút. Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na rovnaké kúsky, osoľte a uvarte domäkka. Potom ich sceďte a vymiešajte s maslom a mliekom. Cibuľu nakrájajte na rezančeky a opražte na oleji alebo masti dozlata a zmiešajte s hotovým pyré.
Škoricové osie hniezda
Cesto:
- 150 g hladká múka
- 5 g droždie
- 20 g maslo
- 70 ml vlažné mlieko
- 20 g kryštálový cukor
- 1vajce
Plnka:
- 1pl mletá škorica
- 70 g hnedý cukor
- 25 g maslo
- mlieko
- vajce
Všetky suroviny na cesto spolu dobre zmiešajte. Hotové cesto dajte vykysnúť, kým neznásobí svoju veľkosť. Po vykysnutí rukou vytlačte z neho vzduch a na dobre pomúčenej doske ho rozvaľkajte. Kým cesto kysne, pripravte si plnku - zmiešajte škoricu, maslo izbovej teploty a hnedý cukor. Plnku rovnomerne rozotrite na cesto. Zrolujte a nakrájajte na štyri kúsky. Poukladajte na plech, potrite vajcom rozšľahaným s mliekom a nechajte ich ešte 15 minút narásť. Pečiete 15 minút pri 180 °C.
Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 736 kJ/1 131 cal
Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 130 kJ/748 cal
Vymeňte v polievke smotanu na varenie za zakysanú smotanu a nemusíte pridávať ocot ani múku. Zemiakovú kašu nahraďte uvarenými zemiakmi. Osie hniezda spravte o polovicu menšie.