Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2016 08:38 | Správy | Zahraničné správy

Reakcie na útok na vianočných trhoch v Berlíne: Česko aj Rakúsko zvyšujú bezpečnostné opatrenia

Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým. Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

V utorok ráno sa zrejme stretne tzv. spravodajská skupina, ktorá môže prípadne rozhodnúť o zvýšení stupňa ohrozenia terorizmom. Chovanec to však na základe doteraz známych informácií nepredpokladá. Šéf rezortu vnútra však nevylúčil účasť príslušníkov armády na policajných patrolách v uliciach, a to v prípade zvýšenia ohrozenia ČR terorizmom. Osobne sa však domnieva, že zatiaľ niet ani príčin na posilnenie hliadok na česko-nemeckej štátnej hranici.

Podobné rozhodnutie učinil v utorok vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši. Aktuálnu situáciu posúdi na utorkovom zasadaní štáb rezortu vnútra, ktorý môže rozhodnúť aj o prípadných ďalších opatreniach v alpskej republike.

Sobotka vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF uviedol, že je od pondelkového večera v kontakte s kolegami z nemeckého ministerstva vnútra, pričom predpokladá, že v Berlíne došlo k teroristickému útoku.

atiaľ nič nenaznačuje súvislosti s Rakúskom, zdôraznil minister, ktorý súčasne informoval, že v pondelok došlo v alpskej republike opäť k zadržaniu podozrivých osôb so zámerom dostať potenciálnych atentátnikov za mreže. Sobotka mal zrejme na mysli zadržanie jedného alebo viacerých utečencov v obci Fuschl v spolkovej krajine Salzbursko. Prípad je podľa jeho slov predmetom vyšetrovania, viac bude známe po ukončení prebiehajúcich výsluchov, dodal.

Český minister kultúry Daniel Herman už skôr na jednej zo sociálnych sietí napísal: "Nedopusťme, aby pozitívne posolstvo Vianoc bolo prehlušené zlom".

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern podobne ako český vládny činiteľ kondoloval pozostalým po obetiach a vyjadril solidaritu blízkym zranených z Berlína, pričom poznamenal, že po precíznej analýze (udalostí z nemeckej metropoly) budú potrebné uvážlivé, konzekventné odpovede.

Belgicko vyzvalo ľudí na opatrnosť

 

Belgické úrady po pondelkovom útoku v Berlíne vyzvali na opatrnosť všetky mestá v krajine, v ktorých sa konajú vianočné trhy. Centrum Bruselu, kde sa nachádzajú najnavštevovanejšie vianočné trhy v krajine, je už od marcových teroristických útokov v belgickej metropole, pod neustálym dohľadom hliadkujúcich ozbrojených síl.

Belgický premiér Charles Michel vo svojej reakcii na udalosti v Berlíne vyjadril ľútosť nad tým, že sa tamojší vianočný trh premenil na miesto smútku. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri.

Belgický premiér dianie v Berlíne pozorne monitoruje a je v úzkom kontakte s bezpečnostnými službami, krízovým centrom, rezortmi vnútra a spravodlivosti a tiež s veľvyslanectvom Belgicka v Berlíne. Podľa agentúry Belga zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by medzi obeťami berlínskeho útoku boli aj občania Belgicka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Hua Hine získala svoj prvý titul na okruhu WTA.
Jozef Šramka o vzťahu s dcérou Rebeccou: Táto jazva sa nikdy nezahojí
Tragédia, ktorá zlomila umelkyni Kamile Magálovej (73) a celej rodine srdcia.
Foto
Magálovej syn Martin († 49): Nešťastné rozhodnutie pred poslednou jazdou! Čo prezradil jeho spoluhráč?
Sebastián bol podľa kamarátov starostlivý a rodina bola preňho všetkým.
Foto
Tragický návrat Sebastiána († 21) domov: Vodič ho zrazil a ušiel! Srdcervúce slová blízkych
Ilustračné foto
Foto
Úchylák zo Zázrivej PREHOVORIL! Prečo som lákal školáčky do auta: Detaily vyčíňania
 Danko opätovne skritizoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).
Foto
Drsný spor v koalícii! Dankov tlak na Hlas sa stupňuje: Padne Dolinková ako prvá?
Týmto vreckovým nožom muž ohrozoval učiteľku.
Šialená dráma v škôlke: Rodič vzal učiteľku ako rukojemníčku! Nepochopíte, čo nasledovalo
Harrison Ford
Foto
Legendárny herec stráca iskru! Harrison Ford vystrašil fanúšikov: Vidíte to aj vy?
Eleanor (vľavo) a Sophie (v strede) stálo sprisahanie veľa.
Foto
Sestry zosnovali zákerný plán: Otcovu milenku prihlásili na eskort! To, čo prišlo potom, nečakali
Donald Trump a Kamala Harris
Voľby v USA ohrozuje umelá inteligencia, tajné služby prehovorili: TIETO krajiny sa snažia ovplyvniť ich výsledok
Na snímke vľavo hráč Slovenska Jozef Viliam Kmec a hráč Ruska Artem Baraboša počas finálového zápasu Hlinka Gretzky Cupu Slovensko U18 - Rusko U18 v sobotu 7. augusta 2021 v Piešťanoch.
Fantastická správa: Mladý slovenský talent získal zmluvu v NHL!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Ďalšie rozširovanie EÚ? Slovensko podáva pomocnú ruku: Blanár je presvedčený, že by sme mali…
Ryan Routh
Muž plánoval zabiť Trumpa, jeho pokus prekazili: V jeho aute našli prekvapenie