Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2016 18:15 | Správy | Domáce správy

Pri vyprážaní jedál vznikajú škodliviny: Vedci prezradili, ako ich jednoducho odstrániť!

Pečením či vyprážaním jedál sa do potraviny dostávajú škodlivé látky, ktoré môžu byť vo vyšších koncentráciách zdraviu nebezpečné.

Napríklad pri potravinách obsahujúcich viac asparagínu, glukózy či fruktózy môže vznikať počas tepelnej úpravy akrylamid. Práve ten môže vo väčších množstvách ľuďom uškodiť. Pred Vianocami na to upozorňujú vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Akrylamidu, ktorý sa nachádza v kôrke chleba či iného pečiva, strúhanke vyprážaných rezňov a filé, pečených zemiakoch i hranolčekoch, sa však dá jednoducho vyhnúť. "Stačí zmeniť spôsob prípravy, soľou znížime jeho obsah v jedle o 60 až 80 percent," povedal Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. Doma vyprážané hranolčeky môžu mať 400 i viac mikrogramov akrylamidu na kilogram hmoty. Ak ich pred vyprážaním kuchár ponorí do slanej vody, budú mať 30 mikrogramov na kilogram. Pri vyprážaní mäsa je dobré pridať soľ do obalovej strúhanky. "Ak hranolčeky namočíme pred pečením do slaného vodného kúpeľa, soľ sa rovnomerne rozmiestni po ich povrchu, pri stúpajúcej teplote voda bude odparovať, soľ kryštalizovať a reagovať s akrylamidom. Vznikne biologicky neaktívny polyakrylamid, ktorý nereaguje s ľudským telom, tráviaci trakt ho teda nedokáže rozložiť a telo ho vylúči," vysvetlil proces Šimko.

 

Akrylamid vzniká počas tepelnej úpravy na rozhraní jedla a horúceho oleja. K tejto reakcii dochádza pri teplotách vyšších ako 120 stupňov Celzia. Vyššie a zdraviu nebezpečné koncentrácie vznikajú pri 160 stupňoch Celzia, teda pri bežných teplotách pečenia, vyprážania alebo grilovania. "Preto ďalším spôsobom ochrany pred touto látkou je znížiť teplotu pod 150 stupňov Celzia a radšej predĺžiť dobu úpravy potraviny," povedal Šimko. Pri mäsových výrobkoch treba podľa neho staviť na kvalitu, keďže akrylamid vzniká pri tepelnej úprave tých lacnejších - s obsahom múky.

Šimkovi a jeho vedeckému tímu patentoval spôsob znižovania akrylamidu v jedlách Úrad priemyselného vlastníctva SR. Mieri tam aj ďalšia prihláška, ide o spôsob znižovania polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) vznikajúcich pri údení, opekaní a grilovaní na dreve a drevenom uhlí, nachádzajú sa aj v rastlinných olejoch. Európska únia aj Slovensko sleduje obsah PAU v potravinách. Stanovuje limity na ich množstvo v údeninách a olejoch, "keďže majú preukázateľne karcinogénny vplyv na organizmus".

"Kto teda na Vianoce rád konzumuje klobásky či údené mäso, pred prípravou ich môže skladovať pár hodín v mikroténovom vrecúšku. Už do dvoch hodín stratia 80 percent PAU," uviedol Šimko. Vhodnejšie je podľa neho kupovať rastlinné oleje v plastových fľašiach, pre lepšiu absorpciu škodlivín by bolo zase dobré zväčšiť kontaktnú plochu, napríklad vnútorným členením fľaše. Mikroténové vrecká či PET fľaše dokážu totiž na svoj povrch polycyklické aromatické uhľovodíky naviazať a za určitých podmienok ich podmienok absorbovať do vnútorných vrstiev.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Icardiho rozvodová dráma nemá konca: Na povrch sa dostali pikantné správy!
Novozvolený prezident USA Donald Trump.
Kedy odhalia jeho tajomstvo? Kontroverznú správu o Trumpovi zatiaľ nezverejnia!
Miss Argentína 2024 prišla o svoj titul
Foto
Kráska odhalila temné zákulie Miss Universe: Za trest prišla o TITUL! Celý čas tušila, že tam niečo nehrá
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Vypukne vojna kvôli Grónsku? Veľavravné slová ministra Blinkena pre Európu
Sabrina tragicky zomrela vo veku 47 rokov.
Foto
Mama Sabrina († 47) ležala 2 dni MŔTVA na záchodoch v reštaurácii: Zarážajúce okolnosti prípadu
(ilustračné foto).
Poburujúce pravopisné cvičenie pre tretiakov: Prehltol tabletky na spanie a potom...
Premiér Robert Fico chce rokovať o tranzite plynu.
Fico bez servítky o Zelenskom: Idem do Bruselu, lebo máme sakra problém!
(ilustračné foto).
Po útoku sa rozpútal v sklade obrovský požiar: Vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Pátranie po turistoch sa skončilo mimoriadne tragicky. (Ilustračné foto)
Samuel († 35) s kamarátom odišli na túru do hôr, domov sa nevrátili: Záchranári našli telo a... Zdrvená priateľka prehovorila
ilustračné foto
Príšerné správy z Ukrajiny: Rusko útočilo na obytné budovy! Hlásia obete
SMSka
FotoVáš Tip
Jediná sms môže spustiť pohromu: Podvodníci číhajú na TÝCHTO ľudí! Čomu sa vyvarovať?
police car with switched on emergency lights
V krajine zadržali 400 ľudí: Hrôza, čo odhalili! Obrovský podvod a obavy