Ako si vybrať ten správny? Spoločne s odborníkom zo spoločnosti Elesko Petrom Saxom sme sa pozreli na to, aký sekt sa najlepšie hodí na silvestrovskú oslavu.
Asi najčastejšie počúvame pred prípitkom slová „dajme si šampanské“. Nie vždy si ho však nalievame. Toto označenie má totiž len šumivé víno z regiónu Champagne vo Francúzsku. „Ide o značku najkvalitnejšieho, no zároveň najdrahšieho sektu, ktorý sa vyrába metódou Traditionel. Pri nej dochádza k druhotnému procesu kvasenia priamo vo fľaške. Bublinky sa takto robia aj v Taliansku – Prosecco alebo v Španielsku – Cava,“ vysvetľuje manažér a someliér pre Elesko Peter Saxa.
Na Slovensku uprednostňujeme skôr sladšie sekty, ktoré sú zároveň aj lacnejšie. Tie sa vyrábajú druhou metódou - Charmantovou. „Pri tomto spôsobe prebieha druhotné kvasenie nie vo fľaši, ale v nerezových tankoch. Vyrábajú sa tak takmer všetky u nás obľúbené šumivé vína.“ hovorí Saxa.
Čo sa týka podávania, sekt by mal byť dobre vychladený približne na teplotu 6 °C. Uložte ho na 24 hodín do chladničky, čím dosiahnete správnu teplotu a aj bublinky budú stabilnejšie.
TIP
Peter Saxa, oblastný manažér a someliér Elesko
- Odporúčam piť skôr vína suchšie, najlepšie brut. Napriek tomu, že na Slovensku nie sú až také obľúbené, sú kvalitnejšie. Sú šetrnejšie aj pre organizmus, keďže sú najľahšie na žalúdok. Samozrejme, pri pití akýchkoľvek šumivých vín treba dodržiavať pitný režim a pri každom pohári sektu mať naliaty aj pohár vody.
Detské „šampanské“ určite nie
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy Kompliment
Detské šampanské patrí medzi nealkoholické sladené nápoje. Tak ako ostatné je plné rôznych chemikálií a zbytočných cukrov. Deti už aj tak majú tendenciu počas sviatkov jesť veľa zákuskov a rôznych sladkostí, preto by sme im nemali pridávať ďalšie cukry v podobe sladených nápojov. Čím častejšie im ich dáme, tým horšie stravovacie návyky si osvoja. Považujem to za zlé aj z výchovného hľadiska, keďže to môže vyvolať pocit, že pitie je prirodzené, čo sa následne prenesie do dospelosti.
Drinky s použitím sektu
Kir Royal
Potrebujete: 150 ml sektu brut, 20 ml ovocného likéru (černicový, z grenadíny a pod.)
Postup: Do pohára na sekt nalejeme ovocný likér. Následne pridajte šumivé víno, ktoré dolievajte po stene pohára.
Bazový sen
Potrebujete: 4 cl bazového sirup, ľad, 4 lístky čerstvej mäty, sladký sekt, sóda
Postup: Do veľkého pohára na stopke dajte ľad, sirup a mätu. Dolejte do 2/3 sekt a zbytok sódu.
K akému jedlu sa hodia
Sladšie šumivé vína:
- dezerty
- jedlá s nasladlými omáčkami
Suché šumivé vína:
- ryby
- morské plody
- biele mäso