Dôsledkom nekontrolovaného hodovania a nevhodnej kombinácie jedál je prírastok infekčných ochorení. Ako sa prejavujú? Akú liečbu si vyžadujú a kedy treba navštíviť lekára? Ako najlepšie uľavíte žalúdku? Majonézový šalát, vyprážané ryby, rezne, zákusky, alkohol a k tomu hodiny strávené pred televízorom - na Vianoce a Nový rok si náš žalúdok užije. Ako postupovať, ak sa dostavia príznaky potravinovej nákazy?
„Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky či vracanie, je potrebné ihneď si nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať nesladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára,” informuje hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Lekár vyšetrí stolicu, určí, o aký mikroorganizmus ide, a odporučí liečbu. „Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami. Ľudský organizmus je vybavený takými možnosťami, že vytesní mikroorganizmus, ktorý spôsobil ochorenie,” dodáva Tolnayová.
Nehladujte, radšej zmeňte stravu
Peter Minárik, ONLIFE, poradňa pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl
Očistných diét je veľmi mnoho, no vedeckých dôkazov o skutočných pozitívnych účinkoch je málo. Ak niekto potrebuje „odľahčenie“, potom odporúčam nenásilné zmeny v strave pri zachovaní jej plnej pestrosti. Výsledok sa dostaví síce o niečo neskôr, ale vzhľadom na lepšiu udržateľnosť nenásilných opatrení je väčšia nádej, že pozitívne výsledky budú mať trvalý charakter.
Nedojedky vyhoďte
Zostali vám v chladničke načaté potraviny? Dôležitý je nielen dátum ich spotreby, ale aj podmienky ich skladovania. „Potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad či vôňu, je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva. Nesprávne skladovanie potravín môže viesť k nadmernému rozmnoženiu mikroorganizmov a plesní.
Optimálne skladovanie
- nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení originálneho obalu (majonéza, studené omáčky, dresingy)
- 0 - 4 ˚C do 48 hod.
- cestovinový či zeleninový šalát
- 0 - 4 ˚C do 12 hod.
- studená kuchyňa (chlebíčky, bagety, misy)
- 0 - 4 ˚C do 6 hod.
- 5 - 8 ˚C do 3 hod.
- zákusky (zdobené, plnené krémom a šľahačkou)
- 0 - 4 ˚C do 24 hod.
- 5 - 8 ˚C do 12 hod.
10 zásad, ako sa udržať fit
1. Stravujte sa plánovite. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa spontánnemu a náhodnému jedeniu.
2. Jedzte iné porcie a pomery jedál: viac zeleniny, ovocia, vody, sladkovodných i morských rýb, chudého hydinového mäsa, nízkotučných mliečnych výrobkov, strukovín; menej chleba, škrobových príloh, údenín, červeného mäsa, nasýtených tukov (maslo, smotana, tučné syry, sladkosti, čipsy).
3. Metóda „zdravého taniera“ - 50 % zelenina, 25 % ovocie, 25 % chudá bielkovina.
4. Jedzte pomalšie, robte prestávky.
5. Pred každým jedlom sa napite vody. Voda naplní žalúdok bez energie, hydratuje.
6. Nevynechávajte žiadne denné jedlo a už vôbec nie raňajky.
7. Kontrolujte si telesnú hmotnosť.
8. Viac spite. Spánok pomáha správne regulovať metabolizmus.
9. Pohybujte sa. Každý pohyb sa počíta.
10. Pozor na alkohol. Menej je viac.
Hnačka
- okrem liekov, ktoré môžete kúpiť v lekárni, pomáhajú aj banány, horká čokoláda či sucháre
- pite veľa tekutín, najmä nesladené bylinné čaje a neperlivé minerálky
Pálenie záhy
- neležte vo vodorovnej polohe, hornú polovicu tela majte vyššie
- pomôžu sóda bikarbóna, ďumbierový koreň či fenikel
Zápcha
- účinne pôsobia pohyb, dostatok tekutín a vlákniny
- môžete vyskúšať preháňadlá z lekárne, pomôžu sušené slivky, ľanové semienka či šťava z kyslej kapusty
Plynatosť
- nasaďte živočíšne uhlie či probiotiká, ktoré obnovia rovnováhu črevnej mikroflóry
- pomáha aj čaj zo zázvoru, feniklu či mäty piepornej