Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2017 13:05 | Správy | Servis | Zdravie

Pripravte sa na teplotné zmeny: 4 tipy na otužovanie tela!

Čoraz častejšie sa stretávame s veľkými teplotnými výkyvmi a zmenami počasia. Podľa meteorológov ide o dôsledok globálneho otepľovania. A vraj si naň máme zvyknúť. Náhle teplotné zmeny tu totiž budú bežne.

Zabrať dávajú najmä nášmu organizmu, ktorý sa im veľakrát nestíha prispôsobovať. Pomôcť by malo otužovanie. Kedy a ako s ním začať? Nový Čas spolu s lekármi pre vás pripravil rady a tipy, ako sa správne otužovať a pripraviť na neustále zmeny počasia.

Sprcha

Namiesto večerného sprchovania sa začnite sprchovať ráno. Ranná sprcha vás preberie a naštartuje váš organizmus. Perfektný spôsob, ako otužovať organizmus, je striedavá teplá a studená sprcha.

Lekár: Mali by ste vodu preto postupne ochladzovať. Na začiatok striedajte teplú vodu s vlažnejšou, neskôr ju viac a viac ochladzujte. Čas pod studenou vodou takisto predlžujte postupne. Zo začiatku stačí pol minútky a otužujte najskôr končatiny. Čas pod studenou vodou by nemal prekročiť v zime 3 a v lete 5 minút. Studenú sprchu opakujte, najmä v začiatkoch, každý deň, inak takéto otužovanie stráca význam.

 

Pozor!: Nikdy si pri otužovaní neumývajte hlavu. Takisto sa neotužujte namiesto v sprche vo vani so studenou vodou! Hrozia zdravotné problémy, napríklad zápal močových ciest.

Pobyt vonku

Vonku prší, fúka a vám sa do toho počasia jednoducho nechce. Ak však chcete posilniť svoju imunitu a otužiť organizmus, mali by ste si dopriať prechádzky aj v takéto dni.

Lekár: Obyčajné prechádzky by mali byť na dennom poriadku za každého počasia, či v zime, či v lete. Je to úplný základ otužovania a posilnenia imunitného systému. Treba sa však aj správne obliecť, lepšie je viac tenších vrstiev. Dôležité je najmä držať v teple hlavu a nohy, teda nosiť čiapky a kvalitnú teplú obuv.

Pozor!: Je potrebné sa obliekať primerane. Nie je zdravé ak sa pod oblečením potíte. Odolnosť voči chladu klesá.

Zdravý spánok

Prostredie, v ktorom spíte, je pre organizmus dôležité. Posilniť imunitu môžete aj napríklad vďaka správnej teplote, čerstvému vzduchu či dokonca prikrývke. Tá by mala byť skôr tenšia, najlepšie ak perinu vymeníte za deku.

Lekár: Ľudia majú tendenciu doma príliš vykurovať, držať sa v teplúčku. To však nie je veľmi zdravé. Minimálne ten spánok by mal byť pri nižších teplotách, najlepšie v rozmedzí 18-20°C. Takisto by mala byť izba pravidelne vetraná, vzduch sa tak prečistí od možných baktérií.

Pozor!: Spánok pri otvorenom okne v takejto zime môže byť nebezpečný. Mnohí ľudia počas noci odkopú prikrývku, a otvorené okno pri mínusových teplotách môže skôr spôsobiť prechladnutia, či rôzne zápaly a iné ochorenia.

Saunovanie

Sauna má pozitívny vplyv na naše zdravie, očisťuje organizmus, stimuluje krvný obeh, uvoľní dýchacie cesty.

Lekár: Ak sa rozhodnete otužovať pomocou sauny, potom by ste v nej nemali tráviť viac ako 5-7 minút. Následne sa treba vychladiť, avšak lepšie ako skočiť do studeného bazéna je skôr vlažná sprcha, najmä v zime.

Pozor!: Sauna nie je vhodná pre každého. Vhodné je sa pred saunovaním poradiť s lekárom. Najdôležitejšie však je, samozrejme, počúvať svoje telo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!