Na Slovensku je toto číslo výrazne menšie, najmenej raz za týždeň si dopraje rybu len 18 % Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, o ktorom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že Európania jedia ryby pravidelne, hoci ich konzumáciu ovplyvňuje aj to, ako ďaleko žijú od mora. Väčšina ľudí v Európe, ktorí jedia ryby, hovorí, že sú zdravé.
Slováci (58 %), podobne ako priemer EÚ (60 %), podľa prieskumu radi skúšajú nové produkty a druhy rýb. Až 61 % Slovákov na novinky nalákajú akcie napríklad v supermarketoch. Takmer všetci (92 %) si navyše kupujú ryby v predajni potravín, supermarkete alebo hypermarkete. Viac ako ostatné európske štáty si Slováci kupujú ryby napríklad na rybej farme alebo od rybára. Pri ich kúpe je pre obyvateľov EÚ najdôležitejší vzhľad produktu, na Slovensku v tomto viac zaváži najskôr cena.
Viac Slovákov preferuje sladkovodné ryby ako morské. Na druhej strane až 15 % ľudí nevie, či produkty, ktoré kupuje, pochádzajú z mora, alebo sladkovodných zdrojov. Európsky priemer je v tomto lepší, iba 7 % ľudí nevie rozlíšiť morské a sladkovodné ryby pri ich kúpe. Tridsaťdeväť percent Európanov uprednostní morské živočíchy pred sladkovodnými (11 %).