Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2017 07:55 | Správy | Politika
Video

Fico po škandále rozhodol, šéf regulačného úradu stiahol chvost: Energie pôjdu dole, Holjenčík ostáva hore!

Ceny energií sa nezvýšia. Vyhlásil to premiér Robert Fico (52) po včerajšom rokovaní vlády.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík na nátlak vlády vydal rozhodnutia, ktoré stanovujú zálohové platby za elektrinu a plyn na úroveň minulého roka. Podobne by to malo byť aj pri vode. Fico sa za aktuálne zmätky v cenách vracia do roku 2001 a privatizácie dodávateľov energií, keď štát stratil možnosť riadiť podniky. Opozícia zasa viní súčasných nominantov vlády v orgánoch týchto spoločností.

Vláda sa koncom roka chválila, že obyvateľom klesnú ceny elektriny a plynu o niekoľko percent. Šok nastal v týchto týždňoch, keď si niektorí našli aj 20-krát drahšie zálohové platby. Na vládny koberček putoval šéf ÚRSO a smerácky nominant Jozef Holjenčík (51). Včera úrad zrušil rozhodnutie o navýšení fixných nákladov za plyn a jeho ceny ostávajú na úrovni minulého roka na celom Slovensku. Rovnako platby za energie v pôsobnosti Stredoslovenskej energetiky ostávajú po starom. Východoslovenská energetika má podľa Fica riešiť všetky reklamácie individuálne. V Západoslovenskej energetike neevidujú žiadne reklamácie. „Cenové rozhodnutie sa týka len Stredoslovenskej energetiky. Ak by boli problémy aj inde, môžeme pristúpiť k rovnakému kroku,“ povedal Fico.

Nemajú páky

Premiér tiež zdôraznil, že po privatizácii ostal v rukách štátu 51-percentný podiel distribučných spoločností, avšak manažment podľa neho tvoria výhradne ľudia od súkromných spoluvlastníkov. To dáva za vinu Dzurindovej vláde a privatizácii. „Ľudia, firmy, mestá a obce dostanú nové faktúry. Nebudeme podporovať kšefty dodávateľov energií,“ rozohnil sa Fico, ktorý zvažuje podanie na Ústavný súd.

 

O Holjenčíkovi rozhodnú

Otvoriť galériu

Hlavu smeráckeho nominanta v regulačnom úrade už nežiada len opozícia, ale aj koaliční partneri. Premiér Robert Fico ho zatiaľ drží. „Vzal som na vedomie vyhlásenie koaličného partnera. Najskôr však musíme vyriešiť problém, ktorý tu vznikol. Táto téma ostáva otvorená,“ reagoval.

Otvoriť galériu

Zlyhali nominanti Dankových národniarov? 

Premiér Fico podľa opozície zabudol, že v orgánoch podnikov má vláda svojich ľudí. „Zástupcovia štátu v podniku by museli byť hluchí a slepí, ak o pripravovanom zvyšovaní cien nevedeli,“ uviedla poslankyňa Obyčajných ľudí Veronika Remišová. Predseda strany Igor Matovič pripomenul, že šéfom dozornej rady vo Východoslovenskej energetike je Ján Dorkin, ktorý mal byť pri privatizácii Lesostavu Revúca rodinou Andreja Danka. Fico reagoval, že ich pozve na stretnutie minister hospodárstva Peter Žiga (44), aby ich požiadal o dôslednejšie sledovanie diania vo firmách. „Ak zistíme pochybenia, budú vymenení,“ prisľúbil Fico.

Eva Milučká

Otvoriť galériu
Eva Milučká
Zdroj: aem

- šéfka dozornej rady Západoslovenskej energetiky (predsedníčka Maríny - klubu žien SNS a predsedníčka okresnej rady strany v Bratislave

Karol Haťapka

Otvoriť galériu
Karol Haťapka
Zdroj: bep

- šéf dozornej rady Stredoslovenskej energetiky (nominant Slotovej SNS v Rade pre vysielanie a retransmisiu)

Ján Dorkin

- šéf Východoslovenskej energetiky (správca konkurznej podstaty v Lesostave Revúca - ktorý sprivatizovala rodina A. Danka)

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Disease X new pandemic pathogen virus - 3d rendered image. Abstract background. Virus, pathogen, bacteria, biotechnology, bacterium, biolaboratory, new X disease, brain illness concept. Microscopic SEM (TEM) hologram view. Medical research technology.
Potvrdené! V krajine objavili PRVÝ prípad nákazy nového variantu nákazlivého vírusu
Boráros je známy viacerými kontroverziami, ktorými si počas svojej bohatej kariéry prešiel.
Gábor Boráros na kolenách: Kariéra v troskách, snúbenica ušla za známym kaderníkom!
Vážna nehoda kamióna s autobusom pri Partizánskom! Cesta je neprejazdná
Pre majiteľov vozidiel s ventilátorovými dýzami alebo mikrodýzami je najefektívnejším spôsobom čistenia upchatých dýz použitie stlačeného vzduchu.
Foto
Oprava pokazených ostrekovačov: Známy TRIK môže pomôcť aj uškodiť!
Baby - Human Age, Newborn, Babies Only, 0-1 Months, Human Hand
Veľké pátranie: Z pôrodnice UNIESLI predčasniatko! Má len 17 dní a potrebuje lekára
Výstavba rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou
V Kriváni začali s odstraňovaním skládky: Výstavbu R2 to poriadne predraží!
Asi 200 ľudí stálo v zástupe hodiny bez pohnutia.
Váš Tip
Hrozivá situácia v Tatrách: 200 ľudí na hodiny uviazlo v dlhom zástupe! Na náročnej trase čakali do noci
Ilustračné foto
RAZIA pred obchodným domom v Bratislave: Na mieste sa hemžili policajti! Čo sa to deje?
V RTVS už čoskoro nastanú veľké zmeny.
Neúplná Rada STVR má problémy: Nemôžu plnohodnotne vykonávať činnosť
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Aktualizované
Dankovi sa to rozpadá: Huliak odchádza z klubu SNS, nie je jediný!
Pacientka Marianna Mojžišová
Marianna bola v sprche o 1 minútu dlhšie: Zachránilo jej to život! 5 rokov zúfalstva a potom zázrak
Piqué po dvoch rokoch prelomil mlčanie.
Bolo všetko INAK? Piqué po 2 rokoch prehovoril o ROZCHODE so Shakirou: KLAMALA!