Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2017 16:00 | Správy | Servis | Zdravie

Unikátny objav slovenských vedcov v boji s akrylamidom: 3 tipy na zdravšie pečenie a vyprážanie!

Chrumkavé hranolčeky, opečená kôrka na hrianke. Takmer pre každého gurmánsky zážitok, ktorý však neprospieva zdraviu. Ako zistili už viacerí vedci, pri vysokých teplotách vzniká akrylamid spôsobujúci rakovinu.

Kedy vzniká a ako sa jeho konzumácii vyvarovať, radia vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Akrylamid vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu. Obsahuje ho teda kôrka chleba, slávnostná vianočka, pečené müsli či vyprážaný rezeň. „Pri redukcii obsahu akrylamidu využívame jeho základnú vlastnosť, je veľmi reaktívny a dokáže sa zničiť sám, stačí obyčajná soľ. Tak môžeme znížiť obsah akrylamidu o 60 až 80 percent,“ vysvetlil Peter Šimko z STU v Bratislave.

 
Čo odporúčajú odborníci

1. Doma vyprážané hranolčeky môžu obsahovať 400 a viac mikrogramov akrylamidu na kilogram hmoty. Ak ich pred vyprážaním ponoríte do slanej vody, budú mať len 300 mikrogramov na jedno kilo. Pri vyprážaní mäsa je dobré pridať soľ do obalovej strúhanky

2. Znížte teplotu pod 150 stupňov Celzia a radšej predĺžte čas úpravy potravín.

3. Pri kúpe mäsových výrobkov vyberajte tie kvalitnejšie.Akrylamid vzniká pri príprave tých lacnejších, ktoré často obsahujú múku.

Riešením je soľ

  • akrylamid pri tepelnej úprave reaguje s látkami, ktoré obsahuje bežná kuchynská soľ
  • vzniká predovšetkým na rozhraní potraviny a horúceho oleja
  • ak hranolčeky pred pečením ponoríme do slaného vodného kúpeľa, soľ bude rovnomerne rozmiestnená na ich povrchu
  • pri stúpajúcej teplote sa voda bude odparovať a soľ kryštalizovať a reagovať s akrylamidom, vznikne biologicky neaktívny polyakrylamid, ktorý nereaguje s ľudským telom
  • tráviaci trakt ho nedokáže rozložiť a telo ho vylúči

Vzniká pri teplote nad 160 stupňov

Peter Šimko, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave

O akrylamide sme dlho nevedeli, až v roku 2002 publikovali švédski vedci, že vzniká počas tepelnej úpravy potravín bohatých na aminokyselinu asparagín, glukózu alebo fruktózu. K tejto reakcii dochádza pri teplotách vyšších ako 120 stupňov Celzia. Pri teplotách nad 160 stupňov, teda pri bežných teplotách pečenia, vyprážania alebo grilovania, už vzniká akrylamid vo významných, pre zdravie nebezpečných koncentráciách.

Kde je ho najviac

Zemiakové lupienky: 6 až 46 %

Káva: 13 až 39 %

Sušienky a pečivo: 10 až 20 %

Hrianky: 10 až 30 %

Akrylamid môže byť rakovinotvorný

  • dôkazy, že akrylamid je potenciálne jedovatý pre človeka, pochádzajú zo štúdie na hlodavcoch
  • vyhodnotiť obvyklý príjem akrylamidu na osobu je veľmi náročné
  • sú však dôkazy, že jeho vysoký príjem má potenciálny vplyv na vznik endometrie či rakoviny obličiek a vaječníkov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Nina Lednická, jay

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj a Viktor Orbán.
Orbán o zmene vo vojne: Putina sa mu podarilo primäť k tomu, aby...
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Došlo k DOHODE medzi ministrom a lekárskymi odborármi?! Aha, čo prezradil Šutaj Eštok
Aktualizované
POŽIAR v Bratislave: Budovu museli evakuovať! Na mieste sú hasiči aj záchranári
(ilustračné foto)
Jeden z najkrajších ohňostrojov v ohrození: Nemysliteľné, čo k čomu sa schyľuje
Koľko na darčeky minú naše celebrity?
Foto
Koľko peňazí dá slovenská smotánka na darčeky? Plačková úprimne: Nerátam, koľko miniem!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Prieskum prekvapil: Volebné preferencie Slovákov sa ZMENILI! Sila, kto si pohoršil
V škole sa vo štvrtok normálne vyučovalo.
FotoVáš Tip
Plánoval deviatak zo Záhoria streľbu do spolužiakov? Na povrch vychádzajú desivé informácie
(ilustračné foto)
ZVRAT v prípade vraždy muža († 32) v Handlovej: Polícia zistila NOVÉ skutočnosti!
Technologický expert tvrdí, že vie, kde sa vrak lietadla nachádza.
Foto
Zmiznutý let MH370: Na TOTO rodiny pasažierov čakali dlhé roky!
Foto
Slovenský reprezentant má mať po boku novú lásku Andreu: Denis letí na Češky
Polícia po Hoffmanovi v minulosti pátrala.
Foto
Vyplávajú na povrch TAJOMSTVÁ Lukáša Hoffmanna († 47)?! Záhadná SPRÁVA, než ho stretol smutný osud
Ilustračné foto.
Ako je to so snehovou pokrývkou na Slovensku pred Vianocami? SHMÚ nemá dobré správy