Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2017 17:35 | Správy | Politika

Poslanci prelomili prezidentovo veto: Prijali "jasličkový zákon" aj zmeny v registrácii cirkví

Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opäť schválili v pôvodnom znení novelu zákona o sociálnych službách nazývanú "jasličkový zákon".

Plénum totiž odmietlo všetky pripomienky hlavy štátu k tejto novele. Poslanci len posunuli účinnosť novely zákona z 1. januára 2017 na 1. marec 2017. Ministerstvo práce chce právnou normou podporiť zosúlaďovanie rodinného a pracovného života. Po novom by tak mali byť "detské jasle" zadefinované ako sociálna služba.

Novela upravuje poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, najmä v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti, chodí do zamestnania.

Prezident Kiska však považuje novelu za neprimerane diskriminačnú voči niektorým skupinám rodičov a detí. Pripomenul najmä to, že podľa novely majú byť oprávnenými prijímateľmi tejto služby len rodičia, respektíve zákonní zástupcovia, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť alebo študujú dennou formou na strednej či vysokej škole. Najdôležitejšími koncovými užívateľmi tejto služby by pritom mali byť podľa prezidenta samotné deti. Preto vrátil novelu na opätovné prerokovanie do parlamentu s pripomienkami.

Registrácie cikrví sa sprísnia

 

Podmienky na registráciu cirkví a náboženských spoločností sa od marca sprísnia. Poslanci prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. Za zmeny hlasovalo 103 poslancov zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd, Sme rodina, ĽSNS a nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

Hlava štátu zákon vrátila poslancom na opätovné prerokovanie s tým, že ich požiadala, aby právnu normu odmietli ako celok. "Novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných Ústavou SR," zdôvodnil prezident.

Poslanci SNS v novele presadzujú, aby na registráciu cirkvi a náboženskej spoločnosti bolo potrebných aspoň 50.000 plnoletých členov - občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov. Novela má podľa poslancov SNS eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu.

Podľa prezidenta predkladatelia nepreukázali, že riziko podvodov pri registrácii nových cirkví alebo náboženských spoločností sa zvyšuje. Zároveň nevysvetlili, prečo nepostačuje na ich odhaľovanie súčasná úprava. Poukazuje na to, že od predchádzajúceho sprísnenia zákona v roku 2007 ministerstvo kultúry zaznamenalo len jeden pokus o podvodnú registráciu pomocou falošných podpisov. "Zároveň nebola v tomto období zaregistrovaná žiadna nová cirkev ani náboženská spoločnosť," upozornil prezident.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Twiinsky (36)
Foto
Sestry Nízlové išli od seba: Nečakané SŤAHOVANIE! Daniela si zbalila veci a odišla aj dcérou
(ilustračné foto)
Smutné správy: Zomrel Karol Kuna († 96), priamy účastník SNP
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Fanúšikovia sa tešili márne: Vlhovú tak skoro pretekať neuvidíme!
Oleg M. (vľavo) získal slovenské občianstvo, ale pôvod mal v niektorej z krajín bývalého ZSSR. Barbara († 65) bola družkou majiteľa vinárstva.
Foto
Slovák († 59) v Rakúsku zabíjal pre haraburdy: Svedkovia prehovorili o masakri!
Ilustračné foto.
Rodičov čakal po príchode do zábavného centra šok: TOTO tam ukazujú malým DEŤOM?! Keď to uvidíte, zhrozíte sa
Po uhasení požiaru bolo nájdené telo 64-ročného muža bez známok života.
Foto
Tragický požiar na východe Slovenska: Prišiel muž († 64) o život kvôli tejto chybe?
(Ilustračná foto)
TENTO kraj má problém: Čísla stúpajú, školy prerušujú vyučovanie
Industry Day vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. Na snímke podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Dohode o obrannej spolupráci s USA: Ministerstvo obrany rokuje o zmenách! Prečo?
Vykurovanie
Vykurovacia sezóna je tu: TIETO veci nezanedbajte! Môže vás to stáť život
Jana našla v lese skutočné poklady.
FotoVáš Tip
Janina prechádzka lesom sa zmenila na rozprávku: Nenazbierala iba hríby! Aha, na čom si ešte pochutí
kráľ Karol III.
Kráľ Karol v šoku, musel si vypočuť DRSNÉ slová: Vráťte nám, čo ste nám UKRADLI!
Náš hokejista Juraj Slafkovský tvorí pár s kanadskou modelkou Angélie.
Absolútne ju nespoznáte: Slafkovského priateľka vytiahla nezvyčajnú hračku!